« Biznis
objavljeno prije 15 godina i 3 mjeseca
ČIŠĆENJE BANAKA

Ohrabreni ulagači poduprli vrijednost dolara

Dolar je na međunarodnim tržištima valuta snažno rastao prema euru i jenu.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

SAD

,

FED

,

dolar

,

euro

,

jen

,

jačanje dolara

,

dolarska imovina

,

čišćenje banaka

Dolar je u utorak snažno poskočio prema euru i jenu na međunarodnim tržištima valuta, poduprt pojačanom naklonošću ulagača dolarskoj imovini pod utjecajem američkog plana za čišćenje banaka od problematične imovine.

Euro je prema dolaru oslabio 0,7 posto, na 1,3534 dolara, dok je prema jenu ojačao 0,5 posto na 132,83 jena.

Dolar je bio u još većem plusu prema japanskoj valuti, od čak 1,2 posto, te se njime trgovalo po 98,15 jena.

Plan za uklanjanje problematične imovine iz bilanci banaka, čije je pojedinosti u ponedjeljak iznio američki ministar financija Timothy Geithner, zaustavio je proklizavanje dolara koje je počelo nakon što je američka središnja banka Fed prošli tjedan najavila da će opsežno proširenje njezine bilance obuhvatiti i kupovinu državnih obveznica.

"Početna reakcija na Fed-ovo kvantitativno ublažavanje je rasprodaja dolara, no nakon objave Geithnerovog plana jača uvjerenje da SAD možda ipak postupno izvodi svjetsko gospodarstvo iz krize", ocjenjuje Lee Ferridge, valutni strateg tvrtke State Street. "Ovaj plan američkog oporavka daje poticaja dolaru u odnosu na jen i euro", dodaje.

Euro su pak dodatno pritisnule izjave dužnosnika eurozone koje upućuju na zaključak o mogućem ponovnom snižavanju kamatnih stopa, paralelno objavi podataka koji su ukazali na nastavljen trend pada aktivnosti u proizvodnom i uslužnom sektoru zone primjene jedinstvene europske valute.

Nastavili su se i pritisci na jen, i to uslijed kombinacije tvrdokornih zabrinutosti da je japanska valuta precijenjena i onih da oslabljeno japansko gospodarstvo nastavlja nagrizati njezin status sigurnog utočišta za kapital.

Tržišta sada očekuju govor čelnika Fed-a Bena Bernankea i ministra Geithnera u američkom Kongresu tijekom dana.

Među ostalim valutama isticala se britanska funta koja je skočila na najvišu razinu u šest tjedana prema dolaru, od 1,4778 dolara, nakon objave podataka koji su pokazali rast britanske godišnje stope inflacije potrošačkih cijena u veljači na 3,2 posto, u odnosu na siječanjskih 3,0 posto, suprotno prognozama o klizanju stope inflacije na 2,6 posto. (hina/metro-portal)

24.03.2009. 18:30:40
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh