« Kultura
objavljeno prije 3 mjeseca i 2 dana
FESTIVALI

OHOHO festival od 20. do 25. lipnja u AKC Medika

Festivalski eventi - crtačke/muralističke akcije, radionice, rezidencija, izložba i razgovori - usmjereni su svima zainteresiranima za medij nezavisnog plakata, grafike, ilustracije i stripa

Dođite i vi!
Dođite i vi! (AKC Medika)
Više o

OHOHO festival

,

program

OHOHO festival je prostorno-vremenski (dis)kontinuum za stvaralaštvo, diskusiju i razmjenu suvremene strip i ulične umjetnosti umjetnika/ca koji/e stvaraju underground umjetnost prema DIY poetici. Fokus festivala je na recentnoj uličnoj umjetnosti i nezavisnom stripu, a festivalski eventi - crtačke/muralističke akcije, radionice, rezidencija, izložba i razgovori - usmjereni su svima zainteresiranima za medij nezavisnog plakata, grafike, ilustracije i stripa.

Teme OHOHO festivala u 2019. su: subverzija i aktivizam.

Pristup svim festivalskim događanjima besplatan je.

PROGRAM: https://attack.hr/ohoho-2019/

* * *

Festival nastaje u organizaciji AKC, a u 2019. umjetnički ga oblikuje četvero hrvatskih umjetnika/ca - Lea Kralj Jager, Marko Dješka, Mario Miličić i Goran Rakić. Autorica vizualnog identiteta festivala je http://smallfox.net.

OHOHO 2019. financijski je podržan sredstvima Grada Zagreba, Zaklade Kultura nova te Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva.

https://attack.hr/ohoho-festival/

OHOHO izložba

20.6.-25.6.2019.

Galerija Siva

OHOHO underground festival prepoznatljiv je po slavljenju raznih stilova, pristupa i priča bile one na zidovima Medike ili u tablama strip crtača. Nakon par godina mirovanja vraćamo se natrag u punoj snazi i ponosno vas pozivamo na otvorenje izložbe stripa i ilustracije!

Dok "ostatak izložbe" polako nastaje po zidovima oko nas dođite i kulturno se uzdignite u društvu nekih od naših najzanimljivijih autora u galeriju Siva. Izlažu: Ivana Armanini i FEMICOMIX, Ivan Oštarčević, Mihaela Erceg, Lucija Mitar te gosti iz Novog Sada - Symposion.

Ova izložba obuhvaća alternativne izričaje te dokazuje kako postoji više načina za izraziti se kroz medij stripa.

Podržite lokalnu scenu i dođite na otvorenje u četvrtak 20.06., u 20h u Galeriji Siva!

(Izložbu po otvorenju možete pogledati svakim danom 17-20h.)

OHOHO murali

21.6.-25.6.2019.

AKC Medika

Središnja STREET ART festivalska aktivnost posvećena je uličnoj umjetnosti koja svoju afirmaciju ima na ulici i koja u OHOHO-u 2019. objedinjuje lokalne, regionalne i inozemne likovnoj i muralističkoj sceni relevantne aktere/ice (Tifani Rubi, Magna Mater, Ivan Oštarčević, Fernando Leon i mnoge druge goste i gošće odabrane putem otvorenog poziva >> TBA).

OHOHO Promocija strip-zina Majdanska Garaža #2

21.6.2019. (18-19h)

Galerija Siva

MAJDANSKA GARAŽA drugi je broj strip fanzina posvećenog splitskoj i solinskoj strip sceni. Donosi 10 autora na 60 stranica i intervju s Dubravkom Matakovićem.Izlazi u Solinu a uredništvo čine Vinko Barić, Damir Ercegović i Ladan Mehić.

O fanzinu pričaju Vinko Barić i Miro Župa.

OHOHO Comic Jam Session

22.6.2019. (17-19h)

Galerija Siva

OHOHO underground festival stripa i street arta poziva vas na ležerno druženje i crtanje na Comic Jam Sessionu.

Comic Jam je vrsta kolaboracije gdje grupa crtača skupa radi na jednom stripu. Tradicionalno svaka osoba radi po jedan panel/kvadrat stripa i šalje isti u smjeru kazaljke na satu osobi do sebe. Sam po sebi Jam Session je jako fleksibilan za razne varijacije ove igre no na ovoj radionici fokusirati ćemo se prvenstveno na varijantu bolje poznatu kao Exquisite corpse.

Exquisite corpse ili katkad zvanu picture consequences ili Haiku Strip je metoda gdje se papir presavija na 3 djela te svaki crtač ima samo malu naznaku gdje koja linija završava. Ovakva vrsta improvizacije dobra je za opuštanje kreativnih mišića i druženje sa drugim umjetnicima u ugodnoj atmosferi festivala.

Najbolji crteži bit će objavljeni u OHOHO zinu koji će nastati tokom festivala.

Osnovni materijali kao papiri i markeri bit će dostupni na radionici ali preporučuje se da sudionici ponesu i svoja osobna crtala s kojima preferiraju raditi.

Domaćini i kolovođe ove vježbe bit će Marko Dješka i Lea Kralj Jager.

Vidimo se u subotu 22.06. od 17:00 u Galeriji Siva!

OHOHO tribina

22.6.2019. (19-21h)

ex-Jogurt galerija

U sklopu OHOHO Festivala održat će se tribina na temu aktivizma u stripu. Ako aktivizam definiramo kao djelovanje usmjereno na  problematiziranje nekih pojava s ciljem poboljšanja situacije kroz promjenu percepcije, osvještavanje ljudi o nekom problemu, odnosno kao poticaj na drugačije djelovanje, vidjet ćemo da se radi o vrlo širokom i sveobuhvatnom pojmu. Može li se, kako i koliko utjecati na društvo, politiku, umjetnost  i svakodnevnu percepciju nekih pojava, odnosno mijenjati svijet kroz medij stripa saznat ćemo u razgovoru s našim gostima koji po tom pitanju iza sebe imaju već OHOHO iskustva. Jedan od naših gostiju nije strip-autor, već nakladnik i urednik. Radi se o Ivanu Sršenu iz „Sandorfa", jednog od kvalitetom vodećih nakladnika u Hrvatskoj, koji osim knjiga objavljuje i stripove, te literaturu o stripu. Ostali gosti (Irena Jukić Pranjić, Helena Janečić i Simon Bogojević Narath) su strip-autori čija djela osim što plijene pažnju svojom estetikom, nedvojbeno potiču i na razmišljanje i želju za promjenom. Njihovo polje djelovanja uključuje i animaciju pa će biti riječi i o tome. Naravno da ne smijemo zaboraviti reći koju i o Street  Artu. I na kraju, kakva bi to tribina o aktivizmu u stripu bila kad bismo preskočili fanzinsku scenu. Što bi rekli: „Nacrtajte se na tribini"!

Voditelj tribine je Darko Josipović.

OHOHO MIKRO party

22.6.2019. (22-

18.06.2019. 10:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh