« Hrvatska
objavljeno prije 11 godina i 6 mjeseci
PREKRŠIO KODEKS

Odvjetnička komora pokrenula stegovni postupak protiv Nobila

Disciplinski sud za tešku povredu odvjetničke dužnosti, na raspolaganju ima čitav spektar sankcija

(Boris Kovačev/Cropix)
Više o

Damir Polančec

,

Hrvatska odvjetnička komora

,

Anto Nobilo

,

etički kodeks

Hrvatska odvjetnička komora (HOK) u srijedu je pokrenula stegovni postupak protiv Ante Nobila, odvjetnika bivšeg potpredsjednika Vlade (RH) Damira Polančeca, potvrdio je danas Hini predsjednik HOK-a Leo Andreis.

"Još u srijedu, kad smo primili (tjednik) ' Globus', po službenoj smo dužnosti pokrenuli postupak pred disciplinskim tijelima, jer smatramo da takav istup (Nobilov intervju objavljen u tjedniku) nije u skladu s odvjetničkim kodeksom, Statutom HOK-a i Zakonom o odvjetništvu", rekao je Andreis u telefonskoj izjavi za Hinu.

O mogućim sankcijama protiv odvjetnika Nobila Andreis nije htio govoriti, a istaknuo je kako su disciplinska tijela Hrvatske odvjetničke komore potpuno s amostalna.

"Utvrdi li disciplinski sud tešku povredu odvjetničke dužnosti, na raspolaganju mu je čitav spektar mogućih sankcija, no ja ne želim špekulirati kakva bi njihova odluka mogla biti", rekao je Andreis.

Najteža sankcija koja stoji na raspolaganju disciplinskim tijelima HOK-a je trajno brisanje odvjetnika iz Komore, no Andreis ne vjeruje da bi se to moglo dogoditi u ovom slučaju.

Polančecov odvjetnik Ante Nobilo je u intervjuu za 'Globus' ustvrdio da istražna tijela nastoje suziti istragu protiv Polančeca, kako bi zaštitili članove Vlade RH, a Polančeca natjerali da svjedoči protiv bivšeg premijera Ive Sanadera.

Takav njegov istup čelnici HDZ-a jučer su nazvali kršenjem odvjetničkog kodeksa i pritiskom na pravosuđe, a danas je takvu ocjenu ponovila i premijerka Jadranka Kosor.(hina/metro-portal)

15.05.2010. 12:46:04
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh