« Hrvatska
objavljeno prije 8 godina
LOVICA ODLAZI ...

Odvjetnici protiv aplikacije za rješavanje pravnih problema

Nova internetska stranica preko koje građani mogu tražiti rješenja svojih pravnih problema izazvala je reakciju odvjetničkih krugova

Pravni savjeti na internetu uzbunili odvjetnike
Pravni savjeti na internetu uzbunili odvjetnike (FreeDigitalPhotos)
Više o

HOK

,

Hrvatska odvjetnička komora

"Vlasnica sam građevinskog zemljišta na koji se djelomično proširio i moj susjed i dogradio svoju nekretninu. Interesira me da li to može on sad legalizirati i koje su moje pravne mogućnosti da to spriječim?"

Ovako glasi samo jedno od stotine pitanja koja su u samo 10 dana stigla na adresu nove aplikacije namijenjene pomoći s pravnim zavrzlamama. Sve upite vidi nekolicina odvjetnika i potom daju savjet te nude svoje pravničke usluge.

Građani među tim odgovorima izaberu odgovor koji im se čine najprikladniji i najadekvatniji i na isti način automatski kontaktiraju odvjetnika s kojim žele ostvariti suradnju.

No, Hrvatska odvjetnička komora je upozorila svih četiri i pol tisuće odvjetnika u Hrvatskoj da ne koriste aplikaciju:

"Hrvatska odvjetnička komora podsjeća da kodeks odvjetničke etike zabranjuje odvjetnicima pribavljanje stranaka putem ponuda, posrednika ili reklama". 

Upravo taj servis posreduje u spajanju potencijalnih stranaka i odvjetnika. 

Komora tako zaključuje da je servis protivan i zakonu o odvjetništvu, ali njegovi kreatori - koji sami nisu pravnici, nego su registrirani kao trgovačko društvo, uvjeravaju da ne krše zakon.

06.05.2016. 08:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh