« Svijet
objavljeno prije 7 godina i 7 mjeseci
MILANEEE?!

Odšteta roditeljima bez mjesta u jaslicama

Njemački Savezni vrhovni sud potvrdio je pravo roditelja na odštetu ako za dijete pravovremeno ne dobiju mjesto u jaslicama. To je od 2013. godine zakonsko pravo svakog djeteta s navršenih godinu dana starosti

Tako nešto u Zagrebu .. nebu išlo!
Tako nešto u Zagrebu .. nebu išlo! (Arhiva)
Više o

Njemačka

,

zakon

,

jaslice

Claudia Menschel, jedna od tužiteljica pred Saveznim vrhovnim sudom, bila je uvjerena da neće biti nikakvih problema s dobivanjem mjesta u jaslicama. Početkom 2013. rodio se Tobias, njezino prvo dijete. "Naivno sam vjerovala da druge majke jednostavno nisu pravovremeno prijavile dijete u jaslice", priča ova 36-godišnja arhitektica iz Leipziga. Ona je nakon godinu dana rodiljnog dopusta namjeravala ponovo početi raditi. Zato je već u veljači 2013. kontaktirala veći broj jaslica, no svuda je dospjela tek na liste čekanja. Obratila se i nadležnoj gradskoj upravi, a tamo su joj odgovorili: "Dolazite prerano, dođite šest tjedana prije završetka rodiljnog dopusta i onda ćete već nešto naći."

Naposljetku je Tobias dobio mjesto u jaslicama, ali dva mjeseca kasnije nego što se njegova majka trebala vratiti na posao. Ona je bila toliko ljuta zbog tog natezanja i živciranja da je odlučila tužiti grad i tražiti plaćanje odštete, budući da dva mjeseca, koliko nije radila, nije dobivala plaću. "To nas je jednostavno ljutilo. Radilo se o principu", kaže.

Zakonsko pravo na jaslice

U Njemačkoj od 1. kolovoza 2013. godine postoji zakonsko pravo djeteta na mjesto u predškolskoj ustanovi s navršenih godinu dana starosti. Savezna vlada je tim zakonom htjela olakšati roditeljima povratak na posao, a time i motivirati na rađanje djece. Za organiziranje i financiranje tih ustanova zaduženi su gradovi i općine, pa su na njihovu adresu do sada stigle brojne tužbe gnjevnih roditelja koji nisu uspjeli ostvariti svoje zakonsko pravo.

No Claudia Menschel i još dvije majke iz Leipziga dobile su mjesto u jaslicama, ali ne pravovremeno. Zbog toga su se tek mjesecima nakon isteka rodiljnog dopusta mogle vratiti na posao. Za tih nekoliko mjeseci nisu dobivale plaću, pa su tužile grad Leipzig i tražile naknadu štete u visini od 2.200, 4.500 i 7.300 eura.

Prazna blagajna nije razlog

Slučaj je na kraju završio pred Saveznim vrhovnim sudom koji je u četvrtak (20.10.) donio presudu prema kojoj roditelji imaju "načelno" pravo na odštetu, odnosno ako je općina stvarno kriva za premalo mjesta u predškolskim ustanovama. Zato su predmeti vraćeni nižim sudovima na ponovno odlučivanje kako bi se utvrdilo pitanje krivice.

No Savezni vrhovni sud je u presudi istaknuo da nedostatak novca u gradskoj blagajni nije dovoljan razlog za neispunjavanje zakonske obveze. Kao mogući opravdani razlozi se, primjerice, navode nedostatak stručnog osoblja i stečaj građevinske tvrtke koja gradi novi vrtić ili jaslice.

Dugotrajno suđenje bilo je veliko opterećenje, i psihičko i fizičko, kaže Claudia Menschel i ističe: "Ali mi smo rekli: netko mora nešto poduzeti." Tobias od kolovoza 2015. ima brata. Ovoga puta sve je prošlo bez problema. Jer, djeca čija su braća ili sestre već smještena u jaslicama ili u vrtiću, imaju prednost pri dodjeli mjesta.

23.10.2016. 08:05:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh