« Kultura
objavljeno prije 10 mjeseci i 1 dan
TIHA MISA

Održana TIHA MISA te performans KRUG Arijane Lekić-Fridrih

Danas kad znamo da iza ovih „molitvi" stoji Zaklada Ordo Iuris, jasno je da ćemo se morati što organiziranije i što pripremljenije morati boriti da one koje dolaze iza nas ne moraju voditi ovakve borbe

8. Tiha misa
8. Tiha misa (Arhiva)
Više o

Tiha misa

,

Arijana Lekić-Fridrih

U subotu 01.07.2023. održala se osma po redu „Tiha misa" kao skupna intervencija u javnom prostoru i reakcija na sve snažniju re-tradicionalizaciju navodno sekularnog hrvatskog društva koju provode muškarci klečeći u navodnoj molitvi svake prve subote u mjesecu u 10 gradova u Hrvatskoj.

Ono što se proteklih mjeseci održava diljem Hrvatske preslika je događanja iz Poljske, koja je nedovoljno odlučnom društvenom reakcijom na sustavno sipanje poruka mržnje u početku izolirane skupine muškaraca prema ženama, došla do političke situacije u kojoj žene nisu sigurne i ponovno se bore za svoja već odavno stečena prava. Ne radi se o skupini muškaraca koji „mirno mole krunicu", radi se o organiziranoj akciji koja seže toliko daleko da se našim „Vitezovima" na trgovima diljem Hrvatske pridružuju, već iskusni, poljski aktivisti.

Danas kad znamo da iza ovih „molitvi" stoji Zaklada Ordo Iuris, jasno je da ćemo se morati što organiziranije i što pripremljenije morati boriti da one koje dolaze iza nas ne moraju voditi ovakve borbe, odnosno da bismo za sobom ostavile društvo u kojem su žene jednake, zaštićene pred zakonom i daleko od margina na kojima se danas većina žena nalazi.

S obzirom da će se ove subote održati već osma „Tiha misa", Udruga Domino poslala je svim parlamentarnim strankama, Predsjedniku, Premijeru i Kaptolu zamolbu za očitovanjem po pitanju ovih javnih okupljanja. Odgovore smo primili od Ureda predsjednika Zorana Milanovića, SDP-a, Zlatka Hasanbegovića ispred Domovinskog pokreta, Kluba zastupnika Možemo te HSLS-a. Njihove odgovore možete slobodno dobiti na upit putem maila: domino.artprojekt@gmail.com.

Na nama kao odgovornim građanima i građankama jest da upozorimo i osmi put na javnu, ne molitvu krunice, već organiziranu i plaćenu kampanju koja zaziva nejednakost koja nam je zajamčena Ustavom. Svaki građanin i građanka ove zemlje imaju pravo prijaviti skup ukoliko poruka skupa ne narušava i ne zatire tuđu slobodu. Skup protiv kojeg stojimo itekako eksplicitno zaziva podređenu ulogu žene. Naša poruka je jasna i jedna: žene treba zaštititi. Kao država nemamo mehanizme za to, žene i dalje nisu politička tema i prepuštene su same sebi, nejednake su u svakom pogledu, i u životu i u smrti.

Arijana Lekić- Fridrih i Udruga Domino ove će subote uz performans u Zagrebu posjetiti i „molitvu" u Slavonskom Brodu.

Pozivamo građane da se pridruže inicijativama u svojim gradovima, Kaptol da se distancira od ovih organiziranih akcija, političke aktere da iskažu svoj stav djelovanjem u vlastitoj političkoj areni u kojoj se donose odluke te MUP da preispita udovoljava li ova inicijativa svim odredbama Zakona o javnom okupljanju.

 

Svim građankama i građanima, u svjetlu konstantnog narušavanja ženskih prava i stalnog rasta nasilja nad ženama, skrećemo pozornost na besplatne telefone koje možete nazvati ukoliko ste sami zlostavljani, svjedočite ili ste svjedočili nasilju ili zlostavljanju: 0800 655 222 (SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja) ili 192 (Policija).

01.07.2023. 10:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh