« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina i 10 mjeseci
MINISTARSTVO FINANCIJA

Održan sastanak o kreditima u francima

U Ministarstvu financija održan sastanak predstavnika ministarstva i banaka o mogućnostima ublažavanja tereta otplate korisnicima kredita.

Fotografija vijesti
Više o

švicarski frank

,

kredit u švicarskim francima

,

švicarska banka

Kako pomoći korisnicima kredita u švicarskim francima, čije rate s visokim rastom tečaja švicarske valute za mnoge postaju nepodnošljiv teret.

Bankari nakon sastanka nisu bili raspoloženi za izjave, a na pitanja novinara je li što dogovoreno odgovarali su tek da su razgovori bili konstruktivni i da će se nastaviti.

Tečaj švicarskog franka, pod utjecajem dužničke krize u dijelu eurozone, kao i zbog odjeka rasprave oko razine zaduživanja SAD-a, dramatično raste. Na jučer utvrđenoj, a danas važećoj tečajnoj listi HNB-a srednji tečaj švicarske valute na novoj je rekordno visokoj razini od 6,54 kune.

Očekuje se da bi objava eventualnog dogovora mogla uslijediti sutra uoči ili za vrijeme sjednice Vlade, prenosi Hina.

Današnji sastanak u Ministarstvu financija na tragu je izjava premijerke Jadranke Kosor koja je u subotu istaknula da se u vezi novog rasta tečaja švicarskog franka, koji otežava otplatu kredita hrvatskim građanima, intenzivno razgovara, te najavila da će se ovog tjedna izići s novim prijedlozima.

To pak znači novi udar na korisnike kredita vezanim uz franak, a to su uglavnom stambeni i krediti za kupnju automobila.

Gotovo 30 milijardi kuna vrijedni su krediti hrvatskih građana vezani uz švicarski franak, pri čemu je više od 42 posto svih stambenih kredita u 'švicarcima', kao i 47 posto autokredita.

02.08.2011. 14:10:29
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh