« Zagreb
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
antifašistički zagreb

Održan marš 'Spriječimo fašizaciju društva'

Mladi antifašisti odbacili su nedavne izjave iz crkvenih redova da više nema potrebe za antifašizmom

(mladi-antifasisti.hr)
Više o

antifašizam

,

fašizam

,

Marš solidarnosti

,

Spriječimo fašizaciju društva

,

mladi antifašisti

,

fašizacija

,

Ivan Hutorskoj

Marš solidarnosti 2009. pod sloganom "Spriječimo fašizaciju društva" u organizaciji Udruge mladih antifašista grada Zagreba održan je danas u Zagrebu u povodu Međunarodnog dana borbe protiv fašizma, antisemitizma i isključivosti (9. studenoga) i Međunarodnog dana tolerancije (16. studenoga).

Sedamdesetak sudionika okupilo se u podne na Trgu kralja Tomislava, te su preko Trga bana Josipa Jelačića došli do Trga žrtava fašizma gdje su poručili da će se "ovom i drugim akcijama boriti i pokazati da je ovo naš grad - antifašistički Zagreb". Rekli su da su se okupili u trenutku ekonomske krize kad je društvo, kako kažu, na udaru fašizacije, kako bi pokazali da se ne boje i da su spremni tome se oduprijeti.

Najenergičnije, kazao je jedan od njih, odbacujemo nedavne izjave iz crkvenih redova da danas više nema potrebe za antifašizmom. Pitali su i do kada će društvo biti ravnodušno prema skandiranju zloglasnih poruka na stadionima.

Naveli su da je u Rusiji 16. studenoga na ulazu u vlastitu kuću ubijen jedan od istaknutijih mlađih antifašista Ivan Hutorskoj, te naglasili da je smrt njihova suborca samo još više osnažila njihovo antifašističko opredjeljenje i opet pokazala da se fašizam pojavljuje kad god za to dobije i najmanju priliku.

Na čelu kolone sudionici su držali crvenu parolu na kojoj je bijelim slovima pisalo "Spriječimo fašizaciju društva", a sa strane kolone parole: "Antifa Zagreb", "Protiv ustaštva/fašizma" i "Ivan Hutorskoj 1983.-2009.". Držali su i zastave duginih boja, te uzvikivali parole "Antifa-antifašistička akcija", "Smrt fašizmu".... Nakon govora otpjevali su pjesme "Crveni makovi" i "Ay Carmela", a dok su marširali pjesmom su "tražili" Ivu Robića i Zvonka Špišića, a vulgarno poručivali Thompsonu.

Udruzi mladih antifašista grada Zagreba u maršu su se pridružili i članovi drugih udruga, primjerice Saveza antifašista Hrvatske, Odbora za ljudska prava Karlovac, Crvene akcije, Bijelih anđela...

Prema podatcima Policijske uprave zagrebačke (PUZ) u Maršu solidarnosti 2009. sudjelovalo je 70-tak osoba. (hina/metro-portal)

21.11.2009. 15:24:17
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh