« Zagreb
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
JARUN

Održan 10. po redu Terry Fox Run

Više od pet tisuća ljudi trčanjem, hodanjem, rolanjem i vožnjom bicikla sakupljalo je sredstva za unapređenje liječenja raka dojke i jajnika

(Boris Kovačev/Cropix)
Više o

Jarun

,

hrvatska liga protiv raka

,

Institut Ruđer Bošković

,

Terry Fox Run

Na zagrebačkom jezeru Jarun danas je održana tradicionalna humanitarna utrka Terry Fox Run 2009. Cilj svjetski poznate akcije je prikupiti sredstva za istraživanje raka u Hrvatskoj te pomoći oboljelima od te opake bolesti.

Donaciju će ove godine primiti Institut Ruđer Bošković iz Zagreba, za unapređenje liječenja raka dojke i jajnika kod žena kod kojih postoji nasljedna sklonost toj bolesti.

Više od pet tisuća građana među kojima su bile i brojne osobe iz javnog života, trčanjem, hodanjem, rolanjem i vožnjom bicikla oko jarunskog jezera sudjelovali su u današnjoj humanitarnoj utrci koja nema natjecateljski karakter.

Okupljene na Jarunu pozdravili su kanadski veleposlanik u Hrvatskoj Edwin Loughlin, predsjednik Hrvatske lige protiv raka dr. Damir Eljuga te uime Grada Zagreba Zdravko Ćokić.

Humanitarnu utrku Terry Fox Run svojim dolaskom poduprli su i premijerka Jadranka Kosor u društvu ministra znanosti, obrazovanja i športa Radovana Fuchsa, te supruga predsjednika Republike Milka Mesić.

Pozivom na Metronetov humanitarni broj 060 800 400, građani do kraja listopada mogu donirati 4 kune za humanitarnu akciju Terry Fox Run.

Znak za početak trke dao je državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Ante Zvonimir Golem.

U sklopu prigodnog zabavnog programa na Jarunu su se mogli kupiti kanadski specijaliteti, majice s logom akcije i drugi.

Humanitarna akcija Terry Fox Run, koju među ostalima organizira kanadske Veleposlanstvo u Hrvatskoj u suradnji s Hrvatskom ligom protiv raka, održava se po deseti puta, a tijekom proteklih devet akcija prikupljeno je više od 3 milijuna kuna.

Utrka se svake godine trči u čast mladića Terryja Foxa, koji je oboljevši od raka, izgubio nogu. Kako bi prikupio novac za liječenje 1980. godine krenuo je u utrku po Kanadi, koju je nazvao 'Maraton nade'. Trčao je 143 dana po 42 kilometra dnevno, no utrku nije dovršio, jer je umro u 22. godini. U njegovu čast, obitelj je odlučila nastaviti tradiciju, te je pokrenula akciju prikupljanja novca za borbu protiv raka, koja se održava svake godine u kanadskim gradovima. U organizaciji kanadskih Veleposlanstava akcija se organizira i u 67 zemalja u svijetu, među kojima je i Hrvatska.

(Hina/Metro-portal)

20.09.2009. 18:24:47
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh