« Svijet
objavljeno prije 11 godina i 7 mjeseci
SVE VIŠE

Odobreni novi pogoni za obogaćivanje uranija u Iranu

Iran je od veljače, kad je počeo obogaćivati uranij na 20%, proizveo 5kg takvog uranija

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Iran

,

Mahmud Ahmadinedžad

,

Iran obogaćivanje urana

,

Modžtaba Samareh Hašemi

Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad odobrio je nekoliko lokacija za gradnju novih pogona za obogaćivanje uranija, rekao je u ponedjeljak njegov savjetnik.

"Predsjednik je odobrio odabrana mjesta za nove nuklearne pogone", rekao je Modžtaba Samareh Hašemi. "Gradnja će početi kad to kaže predsjednik", dodao je, ne navevši ni točan broj lokacija ni gdje se nalaze.

Direktor Iranske organizacije za atomsku energiju Ali Akbar Salehi rekao je 22. veljače da će Iran ove godine početi gradnju dvaju novih pogona za obogaćivanje uranija kad ih odobri predsjednik države.

Dodao je da će biti sagrađeni u planinama te da će im kapaciteti biti jednaki kao i kapacitet pogona u Natanzu, jedinog za obogaćivanje uranija u Iranu, koji može primiti do 50.000 centrifuga. Trenutačno ih je 8610, od kojih su 3772 aktivne. Ondje je već proizvedeno više od 2000 kilograma uranija obogaćena na 3,5 posto, po podatcima IAEA-e.

Iran je od veljače, kad je počeo obogaćivati uranij na 20 posto, proizveo pet kilograma takva uranija koji mu je, kako tvrdi, potreban za medicinski istraživački reaktor.

Iranski je predsjednik 30. studenoga 2009. najavio da uskoro počinje gradnja deset novih pogona za obogaćivanje uranija.(hina/metro-portal)

19.04.2010. 13:52:29
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh