« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
JADRANKA KOSOR:

Odluka Ustavnog suda se mora provoditi

Premijerka nije htjela komentirati današnju odluku Ustavnoga suda da je Zakon o posebnom porezu na plaće, mirovine i druge primitke u suglasnosti s Ustavom

(Goran Mehkek/CROPIX)
Više o

Jadranka Kosor

,

Ustavni sud

,

Zakon o posebnom porezu na plaće mirovine i druge primitke

"Kao što znate, presude, odnosno odluke Ustavnoga suda, se ne komentiraju i ja je neću komentirati, nego se one ispunjavaju u potpunosti", rekla je Kosor novinarima uoči današnje svečane dodjele godišnjih nagrada Nacionalne zaklada za razvoj civilnog društva za volonterstvo i sudioničku demokraciju.

Premijerka je u ime Vlade obećala da će u potpunosti ispuniti odluku Ustavnoga suda, te nadzirati provedbu spomenutog zakona u stvarnome životu. "A ako ikako bude moguće, kao što sam prije najavljivala, eventualno ukinuti barem jednu odredbu, dakle jednu stopu ovog poreza, ako prilike to budu dopuštale", rekla je Kosor.

Naglasila je da je "teška odluka o uvođenja poreza" donesena u otežanim uvjetima, te da je Vlada pritom vodila računa o makroekonomskoj stabilnosti i provođenju svih zadaća Vlade. Pritom se vodilo računa o tome da se zaštite najosjetljivije skupine, te se, istaknula je, "od posebnog poreza zaštitilo otprilike 900 tisuća umirovljenika i 600 tisuća zaposlenih koji ga ne plaćaju".

Ponovila je kako će, ako prilike budu takve, ona biti prva koja će predložiti da se i prije isteka ovog zakona, koji ističe 31. prosinca 2010., ukine jedna stopa. Smatra da bi bilo neozbiljno već sada govoriti o eventualnom ukidanju stope.

"Dozvolite, siječanj, veljaču, ožujak, sljedeće godine", odgovorila je na pitanje novinara i naglasila da će se svakodnevno pratiti provedba i učinci zakona, za što je zaduženo Ministarstvo financija. Zamolila je pritom da se, a nakon današnje odluke Ustavnoga suda, u medijima taj porez više ne zove haračem.

Ustavni sud danas je, naime, većinom glasova odbio zahtjev predsjednika Republike te prijedloge više od 35 tisuća građana i udruga koji su osporavali tzv. krizni porez, ustvrdivši da je Zakon o posebnom porezu na plaće, mirovine i druge primitke u suglasnosti s Ustavom. Ustavni sud Vladu je obvezao da do kraja 2010. prati i stalno ispituje postojanje potrebe za posebnim porezom te da ga ukine i prije kraja iduće godine, dođe li do pada intenziteta gospodarske krize. (hina/metro-portal)

17.11.2009. 13:33:31
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh