« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 11 mjeseci
BOŽIDAR KALMETA:

Odgovorni za željezničku nesreću će odgovarati

Predstavnici vlade i HŽ-a na komemoraciji za žrtve željezničke nesreće poručili su kako su odlučni saznati uzroke tragedije

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Duje Klarić/CROPIX)
Više o

Split

,

komemoracija

,

Božidar Kalmeta

,

istraga nesreće

,

HŽ Holding

,

nesreća nagibnog vlaka

,

Zoran Popovac

,

Lovrinac

Na splitskom Gradskom groblju Lovrincu danas je održana komemoracija za sve žrtve željezničke nesreće koja se 24. srpnja dogodila u Rudinama u blizini Kaštela, a u kojoj je poginulo šest, a ozlijeđeno je 55 osoba. Na komemoraciji je u ime Vlade Republike Hrvatske bio ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kaleta, splitski gradonačelnik Željko Kerum, gradonačelnik Kaštela Joško Berket, splitsko-dalmatinski župan Ante Sanader, predsjednik Uprave HŽ Holdinga Zoran Popovac, francuski veleposlanik Jerome Pasquier i zamjenik španjolskog veleposlanika Jose Pedro Torrubia Asenjo te pročelnik Hrvatske gorske službe spašavanja Vinko Prizmić.

"Makar riječi ne znače puno, kao roditelj duboko suosjećam s vašom boli. Odgovorni za ovu tragediju će odgovarati, točnije onaj tko je nesavjesno radio. Odlučni smo da se svi detalji rasvijetle i da znamo što se točno dogodilo. To je naš dug prema pokojnima kao i sustavu HŽ-a. Izražavam duboku sućut svima vama na gubitku vaših najmilijih", rekao je ministar Kalmeta pošto se upisao u knjigu žalosti.

Predsjednik Uprave HŽ Holdinga Zoran Popovac izjavio je kako je danas težak dan za Hrvatske željeznice. "Izražavam duboku sućut svima koji zbog ove nesreće na bilo koji način pate. Osjećam se moralno odgovornim za nesreću, ali dopustite da se uzroci istraže do kraja kako bismo mogli znati što se dogodilo. Ponovno želim demantirati da sam bilo kada razgovarao s članovima povjerenstva HŽ-a koji vode istragu o nesreći", rekao je Popovac.

U mrtvačnici Gradskog groblja Lovrinca bilo je izloženo pet lijesova s tragično poginulim putnicima - Krešimirom Trajbarom (55), Domagojem Alvirom (21), Mirnom Rogan (70), najmlađom među poginulima - kćeri hrvatskog branitelja poginulog u Vukovaru 19-godišnjom Petrom Radić, te Francuskinjom hrvatskog podrijetla Lorraine Bodet (33). Lijes Emila Andrića Gaja (54) s dvojnim španjolsko-srpskim državljanstvom nije bio izložen u mrtvačnici jer je njegov pokop najavljen za danas u 18 sati na Lovrincu budući da je podrijetlom iz Splita.

Izvor: Hina

27.07.2009. 17:04:19
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh