« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
FURIO RADIN:

Odbijanje dodatnog prava glasa je HDZ-ov udar na koaliciju

Radin je Vladimiru Šeksu poručio da je svojim tumačenjem biračkog prava HDZ prekinuo koaliciju s manjinama

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Srećko Niketić/Cropix)
Više o

HDZ

,

Sabor

,

Vladimir Šeks

,

nacionalne manjine

,

Furio Radin

,

biračko pravo

Potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks ponovio je danas da je HDZ u načelu protiv prijedloga oporbe da se pripadnicima nacionalnih manjina, uz opće, Ustavom zajamči i posebno biračko pravo, što je manjinski zastupnik Furio Radin protumačio kao udar na koaliciju HDZ-a i manjinskih zastupnika.

Šeks je podsjetio da je Sabor još u vrijeme SDP-ove većine odbio donijeti vjerodostojno tumačenje Izbornog zakona, odnosno protumačiti imaju li pripadnici nacionalnih manjina dopunsko pravo glasa.

"Postoje različiti modaliteti i raspravljat ćemo o tome, ali sada je načelan stav HDZ-a da se Ustavom ne propisuje obveza dopunskog prava glasa", rekao je. Šeks je naglasio i da Ustav ni jedne europske zemlje ne propisuje dodatno pravo glasa pripadnicima nacionalnih manjina.

"Iz svega proizlazi da je HDZ već odlučio", uzvratio mu je Radin, podsjetivši da se HDZ koalicijskim sporazumom obvezao da će s koalicijskim partnerima razmotriti pitanje razrade posebnog biračkog prava kroz zakone.

Nije prihvatio Šeksovo tumačenje da se ne radi o stavu HDZ-a, nego o citatu iz obrazloženja Sabora koji je 2003. odbio dati autentično tumačenje Izbornog zakona.

Milorad Pupovac (SDSS) naglasio je, pak, da se od pripadnika nacionalnih manjina traži da se odluče hoće li glasovati za stranačke ili manjinske liste. Odluče li se glasovati u posebnoj izbornoj jedinici, odriče im se opće biračko pravo, koje imaju svi građani, upozorio je Pupovac.

Radin je Šeksa prozvao da je potpisao dokument u kojem tumači da nacionalne manjine mogu glasovati samo za jednu izbornu listu, ocijenivši da Šeks takvim tumačenjem "prekida koaliciju s manjinama".Odbacio je Šeksovo tumačenje da predloženo rješenje nema ni jedna europska država, ocijenivši da to ne može biti argument, jer nema univerzalnih rješenja za manjinska pitanja. Prijedlog oporbe ocijenio je "dobrim i nužnim", ocijenivši da bi se njime izbjegla daljnja segregacija birača na biralištima.

Manjinski zastupnici podržali su i prijedlog da se u Izvorišnim osnovama Ustava izrijekom navedu sve nacionalne manjine, a Boro Grubišić (HDSSB) smatra da bi "mnoge stvari bile riješene kad bi Hrvatska bila definirana kao država građana koji u njoj žive". Založio se da se ustavom osigura bolje funkcioniranje regionalne samouprave, ravnomjeran razvoj i posebno ravnopravnost u odlučivanju regija.

Pupovac se, pak, založio za potpuno brisanje ustavne odredbe koja omogućuje slanje vojske izvan granica Hrvatske. Kazao je da je drugim člankom već omogućeno sudjelovanje hrvatskih vojnika u mirovnim misijama, a mogućnost da Sabor odluči o slanju vojske izvan Hrvatske i u drugim slučajevima smatra "ostatkom politike 90-ih".

Zoran Milanović (SDP) odgovorio mu je da je riječ o "polici osiguranja", jer je nemoguće predvidjeti sve okolnosti i prijetnje, ali da je važno da konačnu odluku o tome donosi Sabor. (hina/metro-portal)

22.10.2009. 14:44:05
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh