« Zagreb
objavljeno prije 8 godina i 5 mjeseci
REACH FOR CHANGE

Odabrani pobjednici natječaj Budi promjena

Švedski Tele2 i Reach for Change proglasili pobjednike programa korporativne društvene odgovornosti za pomoć djeci „Reach for Change - Budi promjena“

Sjajni programi dobili podršku
Sjajni programi dobili podršku (Tele2)
Više o

Tele2

,

Reach for Change

,

Budi promjena

Švedski Tele2 i Reach for Change danas su proglasili dobitnike programa korporativne društvene odgovornosti za pomoć djeci „Reach for Change - Budi promjena". Tri pobjednička projekta odabrana su između više od 200 prijavljenih projekata socijalnog poduzetništva s ciljem poboljšanja života djece u Hrvatskoj. Nositelji nagrađenih projekata imat će na raspolaganju stručnu pomoć zaposlenika Tele2 kao i financijsku potporu u ukupnoj vrijednosti 540.000 kuna.

Pokretanjem programa, Hrvatska je postala 17. zemlja u kojoj Reach for Change počinje s provedbom svojih aktivnosti. Samo u prošloj godini zahvajujući radu programa unaprijeđen je život milijuna djece u Europi, Aziji i Africi.

Pružanjem podrške, Tele2 je omogućio početak rada zaklade Reach for Change u Hrvatskoj, podržavajući projekte inovativnih socijalnih poduzetnika koji pridonose poboljšanju kvalitete života djece.

Ovo je jedinstveno partnerstvo u Hrvatskoj koje uvodi značajne inovacije u području društvene odgovornosti na način gdje Tele2 osim financijske podrške, socijalnim poduzetnicima kroz Reach for Change pruža dugoročnu stratešku podršku u razvoju, donirajući im svoje vrijeme, ekspertizu te prilike za umrežavanje. Tako se ostvaruje važan doprinos kvaliteti i održivosti programa koji odgovaraju na neke od najvećih izazova s kojima se djeca u Hrvatskoj susreću u području zdravlja i razvoja, obrazovanja, zaštite od nasilja i zlostavljanja, skrbi, društvenog i ekonomskog sudjelovanja te izražavanja, a u skladu s UN-ovom Konvencijom o pravima djeteta.

Prvi je natječaj u sklopu ove suradnje predstavljen 14. svibnja te je rezultirao s više od 200 prijava projekata. Svi su projekti procijenjeni kroz rigorozan proces u koji su bili uključeni stručnjaci za socijalno poduzetništvo, neprofitni rad i prava djece. Projekti u užem izboru, njih 20, podržano je kroz niz radionica usmjerenih na razvoj u proteklih nekoliko mjeseci.

Konačnu odluku o podršci zajednički su donijeli Veliki i Dječji žiri. Veliki žiri činili su predstavnici Uprava Tele2 i Reach for Change te pridruženi članovi dok su Dječji žiri činila djeca u dobi od 10 do 14 godina. Na ovaj je način omogućeno sagledavanje prijavljenih projekata iz niz perspektiva, uključujući i ključnu perspektivu djece.

Objašnjavajući razloge uključivanja Tele2 u projekt, predsjednica Uprave Tele2 Allison Kirkby je rekla: „Zaštita djece je glavni prioritet Tele2 i jedan je od pet fokusa interesa u našoj strategiji korporativne odgovornosti. Dugogodišnje partnerstvo između Tele2 i zaklade Reach for Change je za nas savršen način postizanja svojeg cilja, a on je poboljšanje života djece diljem svijeta. Inovativna metoda zaklade Reach for Change odlično se uklapa u baštinu i samu bit Tele2. Podupirući iznimne socijalne poduzetnike mi možemo stvoriti promjenu koja traje".

Malin Holmberg, izvršna potpredsjednica i direktorica tržišta Srednje Europe i predsjednica Uprave Tele2 Hrvatska je naglasila: „Velika je čast za Tele2 Hrvatsku da može podržati ono najvažnije za budućnost Hrvatske - hrvatsku djecu. Kao socijalno odgovorna kompanija i izazivač posebno smo uzbuđeni pružajući podršku ovom projektu na drukčiji način, ujedinjujući društveni i industrijski sektor zajedno stvarajući inovativne poslovne modele.

Sara Damber, osnivačica i predsjednica Uprave zaklade Reach for Change izjavila je: "Vrlo sam sretna što ovim iznimnim socijalnim poduzetnicima iz Hrvatske mogu poželjeti dobrodošlicu u Reach for Change, globalnu mrežu lidera u području društvenih promjena za djecu. Pristup koji Reach for Change i njegovi partneri donose ovim poduzetnicima omogućava poticajno okruženje koje podržava rast i napredak, omogućujući im da donesu pozitivnu promjenu djeci koja trebaju našu najveću potporu."

Počašćeni smo da možemo proglasiti pobjednike našeg prvog natječaja:

Veronika Lendler, Karlovac - Projekt Mali pomagači

U Hrvatskoj postoji ozbiljan nedostatak stručne i sustavne podrške djeci koja svakodnevno pomažu svojim roditeljima s invaliditetom, kroničnim bolestima ili pak braći ili sestrama s teškoćama u razvoju.

Kroz organiziranje mobilnog stručnog tima, djeci pomagačima će u njihovom okruženju projektom biti pružena stručna pomoć u nošenju s invaliditetom u obitelji. Podrška uključuje individualni rad s korisnicima, kao i organizaciju edukativno-zabavnih sadržaja za djecu u zajednici.

Milena Basara i Ana Hotko, Vojnić - Projekt Djeca putnici

U Vojniću i nizu zajednica (naročito slabije razvijenih) ne postoji organiziran oblik zbrinjavanja djece putnika od završetka nastave do polaska kući. Imajući u vidu nerazvijenost i miješani etnički sastav, ova situacija često rezultira i nasiljem među djecom.

Projekt nastoji djeci putnicima osigurati sigurno i toplo mjesto, pogotovo u zimskim i hladnijim danima, za učenje i igru do polaska školskog autobusa. Na tom će im mjestu biti osigurana stručna podrška.

Marko Knežević, Zagreb - Projekt Pomorski HUB u zajednici

Djeca koja su provela većinu života u institucijama socijalne skrbi i trenutno se nalaze na prijelazu u samostalni život pate od nedostatka samopouzdanja te su vrlo često pogođena osjećajem nepripadanja što dovodi do poteškoća tijekom reintegracije u društvo.

Korištenje tradicionalne brodogradnje kao praktičnog oblika učenja životnih vještina i kao platforme za razvoj mladih omogućuje edukatorima izravan rad s učenicima kako bi im se pomoglo nadići prepreke, ojačati suradnju, omogućiti rad u timu i razviti komunikaciju.

Ova metodologija spaja starije, iskusne u vještinama vezanim uz more, s odgojiteljima specijaliziranim za razvoj životnih sposobnosti, te učenicima koji kroz provođenje programa stječu ne samo pomorske vještine već i životno iskustvo.

Podrška se sastoji od 180.000 kuna financijske potpore (za svakog od 3 dobitnika) te od posebno i individualno dizajniranog inkubator programa kroz koji će im Tele2 i Reach for Change pomoći da svoje projekte dalje razviju kako bi bili što uspješniji te svojim radom obuhvatili što veći broj djece.

Zbog velikog broja i iznimne kvalitete pristiglih prijava zaklada Reach for Change odabrala je dva dodatna projekta - Slikovnica DAR za slijepu i slabovidnu djecu, dizajnerica Tihane Pećirko i Katarine Matković i didaktičke igračke za djecu s izazovima u razvoju motorike, autorice Jelene Bezine. Navedenim projektima Zaklada će pružiti razvojnu podršku kroz inkubator program.

01.12.2015. 14:26:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh