« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec
trešnja

Od subote u Makedoniji zabilježeno 180 potresa

Makedonci u strahu

(Corbis)
Više o

potres Makedonija

,

potresi

Dva potresa jakosti između četiri i pet stupnjeva po Richteru osjetila su se noću s nedjelje na ponedjeljak oko sto kilometara jugoistočno od Skoplja, u dijelu Makedonije u kojemu se od subote bilježi stalna seizmička aktivnost s više od 180 manjih potresa.

Brojni potresi, od kojih su građani, po riječima stručnjaka, osjetili njih 40, uznemirili su tijekom protekla dva dana stanovništvo u jugoistočnoj Makedoniji, no stručnjaci tvrde da jačih potresa neće biti.

Seizmološki opservatorij Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Skoplju u tijeku noći s nedjelje na ponedjeljak zabilježio je nove potrese u neprestanu podrhtavanju tla koje još traje.

Epicentri potresa su 125 kilometara jugoistočno od Skoplja, u valandovskom epicentralnom području, priopćio je taj opsevatorij u ponedjeljak.

Po zadnjim podatcima, noćašnji potresi osjetili su se u Valandovu i Bogdancima. Seizmološki opservatorij je priopćio da je od subote zabilježeno više od 180 potresa, od kojih su 40 osjetili i ljudi.

Najjači potres, 4,9 stupnjeva po Richteru, osjetio se u nedjelju popodne u širem području. Osim jake uznemirenosti stanovništva potresi nisu izazvali veće štete osim u jednom valandovskom selu gdje je srušeno nekoliko starih objekata.

Seizmolozi tvrde kako je dobro što su potresi male snage i kratki jer se na taj način prazni energija iz zemlje i ne mogu nastati jači potresi. (hina/metro-portal)

25.05.2009. 12:01:51
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh