« Biznis
objavljeno prije 16 dana i 17 sati
COOL

Od sindroma uljeza do neizvjesnosti, to je realnost startup tvrtki u zdravstvu

Program InnoStars Awards podržava startup poduzetnike u ostvarivanju tržišnog uspjeha edukacijom, prilikama za umrežavanje s investitorima te nagradnim fondom do 25 tisuća eura. Rok za prijavu je 5. kolovoza.

Tako vam je to...
Tako vam je to... (Arhiva)
Više o

zdravstvo

,

startupi

EIT Health, koja djeluje u sklopu tijela Europske unije pod nazivom Europski institut za inovacije i tehnologiju (EIT), nedavno je naručila istraživanje o izazovima s kojima se suočavaju novoosnovane (startup) tvrtke u zdravstvu. Istražili su i kako programi pomoći u pokretanju poslovanja pomažu u prevladavanju tih izazova. Glavne pogodnosti spomenutih programa, kao što je dugogodišnje natjecanje InnoStars Awards, jesu edukacije, financiranje pametnim novcem, mentoriranje, bootcampovi i druge konkretne mogućnosti. Međutim, istraživanje je otkrilo i niz skrivenih pogodnosti za sudionike.

Suočavanje s izazovima nasamo ili uz podršku zajednice

Ako je suditi prema dobivenim iskazima sudionika programa, poduzetnici se često osjećaju da su sami. Međusobno upoznavanje putem programa za startup tvrtke može promijeniti takvu situaciju jer njeguje osjećaj pripadanja i na taj način timovima pruža priliku da razmjene iskustva, zajedničke strahove i izazove. Jedan je sudionik programa istaknuo kako ne mora uvijek sve objašnjavati jer se i drugi timovi bave inoviranjem u području zdravstvene zaštite. „Ne preispituju vas zbog količine vremena koje trošite na klinička ispitivanja i edukaciju o usklađenosti s postojećim propisima." Međusobna podrška nadilazi puko ohrabrivanje te uključuje i praktične savjete. Primjerice, startup tvrtke mogu unaprijediti prezentacije svojih poslovnih ideja na temelju povratnih informacija svojih kolega. „Druge startup tvrtke mogu vam reći jesu li razumjeli vašu ideju. Ako nisu, onda morate izmijeniti prezentaciju kako bi ideja bila razumljivija", objasnio je jedan od sudionika.

Ograničen pristup ključnim dionicima

Za startup tvrtke u zdravstvu nužna je povezanost s liječnicima, pacijentima, tvrtkama i ulagačima kako bi dobili relevantne uvide i podršku. Program InnoStars Awards ispunjava ovu potrebu za posredništvom pružajući prilike za umrežavanje i otvara vrata potencijalnim ulagačima, korisnicima i suradnicima. Te su veze ključne za dobivanje uvida u tržište. „Puno sam naučio o načinu funkcioniranja kliničkih ispitivanja u Europi", istaknuo je jedan od sudionika. Liječnik iz Portugala dodao je sljedeće: „Razgovarao sam s predstavnicima nekoliko projekata i većina njih nema liječnike u svojim timovima. Svi mi imamo koristi od međusobnog upoznavanja i druženja: ja učim o nekim novim stvarima, a oni dobivaju perspektivu potencijalnog korisnika."

Muke sa samopouzdanjem i validacijom

Sindrom uljeza i sumnja u samoga sebe česte su pojave među poduzetnicima i imaju znatan utjecaj na njihovu produktivnost i poslovne rezultate. Programi organizacije EIT Health InnoStars pružaju potrebnu validaciju i ohrabrenje tako što jačaju samopouzdanje sudionika programa. „Ulaskom u završnicu počinjete shvaćati da vam ljudi iznova potvrđuju da to što radite ide u dobrom smjeru", izjavio je jedan od poduzetnika. „Vaše samopouzdanje raste kada otkrijete da možete pomoći ljudima koji vas iskreno doživljavaju kao poduzetnika od kojega treba učiti. Zahvaljujući tome osjećate se puno bolje", dodao je jedan drugi poduzetnik. Inspirativne priče kolega također jačaju nadu i vjeru u vlastite sposobnosti i ideje.

InnoStars Awards: izravno suočavanje s izazovima

Program mreže EIT Health pod nazivom InnoStars Awards osmišljen je kako bi izravno odgovorio na spomenute izazove ubrzavanjem razvoja startup tvrtki u zdravstvu iz središnje, istočne i južne Europe.

U proteklih je sedam godina više od 120 startup tvrtki sudjelovalo u programu InnoStars Awards. Tržišni uspjeh ostvarilo je više od pola tih tvrtki, uključujući i perspektivne tvrtke kao što je Orgavalue iz Portugala, poljski IQ Biozoom ili hrvatska tvrtka Ani Biome. Na temelju povratnih informacija sudionika programa, ove smo godine odlučili promijeniti format programa kako bismo startup tvrtkama pružili još više prilika za umrežavanje. Osim toga, program InnoStars Awards jedinstvena je platforma za ulagače koji traže dragulje na polju biotehničkih i medicinsko-tehnoloških (medtech) znanosti te znanosti o životu. Radujemo se pretvaranju još više prototipova i minimalno održivih proizvoda (eng. MVP) u rješenja zdravstvene zaštite koja su spremna za izlazak na tržište, kao i primanju startup tvrtki u redovno članstvo naše uspješne mreže, u kojoj će moći izgraditi nužna partnerstva i poduzeti sljedeće korake na svom inovacijskom putovanju", istaknuo je Tamás Békási, direktor pokretanja poslovanja Regionalnog programa za inovacije pri mreži EIT Health i voditelj programa InnoStars Awards.

Sudionici programa dobivaju niz različitih pogodnosti, uključujući i sredstva u iznosu od 15 000 eura, mogućnost da predstave svoje poslovne ideje vodećim ulagačima, edukaciju iz rane procjene zdravstvenih tehnologija, i personalizirano mentoriranje. Poznati validacijski segment programa pod nazivom Validation Track namijenjen je startup tvrtkama koje imaju minimalno održive proizvode (eng. MVP), ali ne i prihode, a nudi intenzivne bootcampove s ciljem unaprjeđenja strategija za ulazak na tržište i ubrzavanja predstavljanja proizvoda. Najnoviji ulagački segment Investment Track namijenjen je zrelijim startup tvrtkama koje ostvaruju prihode, a u potrazi su za početnim ulaganjem ili takozvanom „A rundom" ulaganja. Sudionicima programa nudi bootcampove o ulagačkim strategijama i poslovnom planiranju. U studenom će se održati velika završnica programa, tijekom koje će startup tvrtke imati priliku predstaviti svoje ideje međunarodnom žiriju za nagradni fond u iznosu do 25 000 eura.

Umjetni organi i neinvazivno mjerenje koncentracije kortizola

Uspješni primjeri iz prethodnih izdanja programa InnoStars Awards najbolje ilustriraju njegov utjecaj. Orgavalue, tvrtka koju su osnovali studenti medicine u portugalskom Portu, na prošlogodišnjem je natjecanju osvojila prvo mjesto za razvoj metode bioinženjeringa personaliziranih ljudskih organa. Cilj je bio eliminirati liste čekanja za transplantacije i plasirati rješenje na tržište do 2028. godine uz početni naglasak na transplantacije jetre. Tvrtka je iskoristila prilike koje joj je pružio program i unaprijedila svoj proizvod. Drugi uspješan primjer jest bivši finalist natjecanja InnoStars Awards, tvrtka IQ Biozoom. Riječ je o poljskoj startup tvrtki koja se specijalizirala za neinvazivnu kućnu dijagnostiku. Tvrtka je iskoristila umrežavanje koje im je omogućila mreža EIT Health i formirala partnerstvo s Medicinskim fakultetom Sveučilišta u Coimbri i Nacionalnim zavodom za mjeriteljstvo TUBITAK kako bi unaprijedila istraživanje u području neinvazivnog mjerenja koncentracije kortizola. Hrvatska pak biotehnološka tvrka Ani Biome koristi umjetnu inteligenciju za dešifriranje signala crijevne mikrobiote kako bi se postigla emocionalna, mentalna i biološka dugovječnost.

Osnivači startup tvrtki zainteresirani za sudjelovanje u programu InnoStars Awards mogu doznati više o svemu te podnijeti prijavu na stranici InnoStars Awards | EIT Health.

10.07.2024. 11:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh