« Biznis
objavljeno prije 10 godina
ROBERT ZOELLICK

Od jeseni svjetska ekonomija ulazi u novu opasnu fazu

"Financijska kriza u Europi pretvorila se u veliku dužničku krizu i imala je teške posljedice za monetarnu i ekonomsku uniju, za banke i konkurentnost nekih zemalja" rekao je Zoellick

Fotografija vijesti
Više o

Svjetska banka

,

Robert Zoellick

,

gospodarska kriza

,

financijska kriza

U svom govoru na otvaranju konferencije o budućnosti Kine za razdoblje do 2030. godine, predsjednik Svjetske banke Robert Zoellick rekao je da svjetska ekonomija ulazi u novu, opasnu fazu krajem ove godine, piše Hina.

"Financijska kriza u Europi pretvorila se u veliku dužničku krizu i imala je teške posljedice za monetarnu i ekonomsku uniju, za banke i konkurentnost nekih zemalja. SAD mora riješiti problem dugova, potrošnje i porezne reforme kako bi podupro jačanje privatnog sektora", rekao je predsjednik Svjetske banke.

U aktualnom međunarodnom kontekstu usporenog jačanja privatnog sektora i oslabljenog povjerenja građana, Zoellick je pozvao Kinu da ubrza svoj prijelaz s ekonomije koja se temelji na investicijama i izvozu, na model koji bi imao veću ulogu u procesu potrošnje i inovacija, kao i u procesu "društvene integracije, čime bi se nadvladale podjele između gradskog i seoskog stanovništva."

"U srpnju je Svjetska banka Kinu svrstala u kategoriju svjetskih ekonomija sa srednje visokim prihodima. Kina će ući u krug zemalja s vrlo visokim prihodima za 15 do 20 godina", objasnio je. Trgovinski partneri Kine, sa SAD-om na vodećem mjestu, od Pekinga traže reevaluaciju juana te bolji pristup kineskom tržištu kako bi se ujednačila trgovinska razmjena s tom drugom svjetskom ekonomijom.

03.09.2011. 12:59:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh