« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
POČELOJE POČELO

Od danas plin za kućanstva skuplji 15 posto

Porast cijene prirodnog plina posljedica je povećanja cijene koju distributeri plaćaju Ini

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Srećko Niketić/CROPIX)
Više o

Vlada

,

plin

,

INA

,

kućanstva

,

HEP plin

,

gradska plinara zagreb

Hrvatska je Vlada distributerima plina odobrila povećanje cijena prirodnog plina za prosječnih 19 posto, ali i usvojila mjere za ublažavanje tog porasta kako bi povećanje cijene za kućanstva bilo manje. Prema toj odluci, kućanstvima će plin poskupiti za 15 posto u odnosu na prije važeći iznos, a preostali dio povećanja, do prosječnih 19 posto, osigurat će se iz državnog proračuna za 2010. godinu.

Za provedbu te potpore u proračunu je osigurano 65 milijuna kuna, izjavila je na ovotjednoj sjednici Vlade premijerka Jadranka Kosor. Porast cijene prirodnog plina posljedica je povećanja cijene koju distributeri plaćaju Ini, jer je Vlada 17. prosinca 2009. povećala cijenu plina za dobavljača (Inu) sa 1,32 kune na 1,70 kuna po prostornom metru.

U srijedu, 30. prosinca, Vlada je pak usvojila odluku o visini tarifnih stavki za opskrbu prirodnim plinom kojim su te cijene povećane za prosječno 19 posto, te odluku o provedbi posebnih mjera za ublažavanje porasta cijena za kućanstva, po kojoj će povećanje za kućanstva iznositi 15 posto.

Vladinom odlukom tarifne su stavke bez PDV-a povećane na prosječnih 2,33 kune po prostornom metru, odnosno od distributera do distributera kreću se od 2,27 do 2,71 kunu po prostornom metru (bez PDV-a). S obzirom na nove tarifne stavke i na Vladinu odluku o poskupljenju plina za kućanstva za 15 posto, distributeri još uvijek vrše izračune i za sada tek okvirno daju cijene po kojima će se plin od početka ove godine naplaćivati kućanstvima.

Tako u najvećem distributeru, Gradskoj plinari Zagreb, kojoj je odobreno povećanje cijene s dosadašnjih 1,961 na 2,341 kunu po kubiku (bez PDV-a), procjenjuju da će cijena koju kućanstva u konačnici plaćaju s dosadašnjih 2,473 kune po kubiku porasti na nešto više od 2,8 kuna. Očekujemo da će se ta cijena kretati između 2,8 i 2,9 kuna po prostornom metru, kažu u Gradskoj plinari.

Naime, i u tom, kao i u drugim distributerima plina napominju da kod izračuna konačne cijene treba imati na umu da na cijenu opskrbe treba dodati iznos za kalorijsku vrijednost plina, što je varirajuća veličina i distributeri je znaju kada dobiju obračun za njima isporučeni plin (u pravilu je to nekoliko lipa), a na sve to treba dodati i 23 posto PDV-a.

U HEP Plinu Osijek, koji je do sada plin kućanstvima prodavao po cijeni od 2,29 kuna (s PDV-om) po kubiku, procjenjuju da će nova cijena porasti na oko 2,65 kuna, "koju lipu više, manje, ovisno o kalorijskoj vrijednosti". Za kućanstva u Rijeci i riječkom prstenu, po procjeni lokalnog distributera, tvrtke Energo, cijena će sa PDV-om porasti sa sadašnjih 2,67 kuna na oko 3,10 kuna.

U Hrvatskoj je 38 distributera prirodnog plina, a kako svi i do sada imaju različite cijene tako je različito i povećanje cijena s početkom godine, s kojom će distributeri započeti i očitanje plinskih brojila. Na računima koje će slati kućanstvima obvezno će morati ispisati odvojenu stavku "posebna mjera kućanstvima", iznos potrošnje u obračunskom razdoblju te novčani iznos posebne mjere kućanstvima.

Mjesečno će pak Ministarstvu financija slati račun (za prethodni mjesec) "s rokom dospjeća od 30 dana, temeljem podataka o ukupno ostvarenom iznosu provedbom posebne mjere kućanstvima", navodi se u odluci Vlade o provedbi posebne mjere za ublažavanje porasta cijene prirodnog plina u kućanstvima u 2010. Inače, od danas je skuplji i autoplin i nova maloprodajna cijena autoplina na Ininim je benzinskim postajama 4,80 kuna po litri, što je 8,6 posto više od dosadašnjih 4,42 kune. (hina/metro-portal)

01.01.2010. 00:35:40
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh