« Znanost
objavljeno prije 4 godine i 10 mjeseci
COOL

Očevi su zaslužni za veći mozak?

Ženke mnogih većih vrsta sisavaca ne mogu same podnijeti energetski trošak samostalnog podizanja mladunčadi i moraju se osloniti na nečiju pomoć

I očevi trebaju sudjelovati
I očevi trebaju sudjelovati (Arhiva)
Više o

očevi

,

mozak

,

sisavci

Studija provedena na gotovo 500 vrsta sisavaca pokazala je da mladunčad o kojoj brinu oba roditelja razvija veći mozak te istodobno i veću inteligenciju. 

Općenito govoreći, što je mozak veći u odnosu na veličinu tijela, organizam je inteligentniji. No to dolazi uz određenu cijenu jer veći mozak zahtijeva i više energije, odnosno hrane.

Ženke mnogih većih vrsta sisavaca ne mogu same podnijeti energetski trošak samostalnog podizanja mladunčadi i moraju se osloniti na nečiju pomoć.

Ranije se vjerovalo da nije toliko važno pomaže li majci u brizi za mlade njihov otac ili neki drugi član životinjske zajednice.  Detaljna studija evolucijske biologinje Sandra Heldstab i njezinih kolega s antropološkog odjela sveučilišta u Zuerichu pokazala je da vrlo značajno tko u podizanju mladunca pomaže majci.

Analiza podataka o 480 vrsta sisavaca pokazala je da je pomoć ostalih članova zajednice manje učinkovita od očeve pomoći.

Heldstab ukazuje na primjere vukova i afričkih divljih pasa, dviju vrsta s razmjerno velikim mozgom u odnosu na tijelo, kojima starija braća ne pomažu kada nema dovoljno hrane. Štoviše, čak i kradu plijen što ga roditelji donesu mladunčadi. Nasuprot tomu, otac se žrtvuje za svoju mladunčad kada se stanje u okolišu pogorša te nema dovoljno hrane.

U nekim drugim primjerima, poput merkata ili prerijskih voluharica, starija braća u pubertetu često prebjegnu drugoj skupini i, suprotno od očeva, na njihovu se pomoć više ne može računati.

Ako je pomoć koju majka prima nekonzistentna, evolucija bira alternativan put.

Tako u vrsta kod kojih mužjaci ne pomažu u podizanju mladunčadi, poput lavova, lavice ne rađaju nekoliko mladih s većim mozgom, već više njih s manjim.

Kad lavica dobije dovoljno pomoći, obično preživi cijelo leglo. U suprotnom, neki mladunci ugibaju.

Znanstvenici kažu da se priroda tako pobrine da ženka ne ulaže nepotrebnu energiju u leglo mladunčadi s velikim mozgovima koji će uginuti u nedostatku pouzdanih pomagača.

Čovjek je izuzetak od tog pravila.

Pomoć roditelja u podizanju djeteta vrlo je pouzdana, ali isto vrijedi i za članove obitelji i širu zajednicu. To je ljudima omogućilo da razviju najveći mozak razmjerno tjelesnoj veličini u životinjskom svijetu.

"U svijetu sisavaca, pouzdana je jedino pomoć očeva. Mi ljudi, srećom, možemo računati i na pomoć drugih", rekla je dr. Heldstab.

19.06.2019. 17:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh