« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
OVAJ TJEDAN?

Očekuje se slovenska deblokada triju pristupnih poglavlja

Borut Pahor i Jadranka Kosor u srijedu se sastaju u Kranjskoj Gori gdje bi trebao započeti proces deblokade

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Bruno Konjević/Cropix)
Više o

pregovori s EU

,

Jadranka Kosor

,

Borut Pahor

,

pristupni pregovori

,

slovenska blokada pregovora

,

Milan Balažic

,

deblokada

,

poglavlja

Glasnogovornik slovenskog ministarstva vanjskih poslova Milan Balažic izjavio je u ponedjeljak da očekuje kako će predsjednik slovenske vlade Borut Pahor i njegova hrvatska kolegica Jadranka Kosor na susretu u Kranjskoj Gori u srijedu započeti proces koji bi doveo do otvaranja triju pristupnih poglavlja u pregovorima Hrvatske s EU-om.

Riječ je o poglavljima ribarstvo, okoliš, te zajednička vanjska i obrambena politika.

"Ne očekujem da će se u Kranjskoj Gori odmah riješiti sve, ali mislim da će govoriti i o tim pitanjima, a mnogo je naznaka i nada da će se i to riješiti u jednom konstruktivnom procesu", rekao je Balažic za Slovenski radio.

Slovenija na zadnjoj pristupnoj međuvladinoj konferenciji EU-Hrvatska pod predsjedavanjem Švedske potkraj prošle godine nije dopustila otvaranje triju poglavlja. Balažic tvrdi kako nije riječ o blokadi, nego o želji Slovenije da se otvaranje tih poglavlja u suradnji s Hrvatskom "kvalitetno pripremi".

Osim toga, prema Balažicevim riječima, Slovenija želi da se neka bilateralna pitanja pojasne kako bi Hrvatska onda "mirne duše" mogla završiti pregovore s EU. Dodao je da su spomenuta pitanja od manje važnosti od otvorenog graničnog pitanja i "prejudiciranja granice".

Slovenija traži nedvosmislena jamstva

Što se tiče poglavlja o ribarstvu, Ljubljana prema Balažicevim riječima želi raščistiti pitanje "povijesnih prava slovenskih ribara u hrvatskim teritorijalnim vodama" koja su kako je dodao precizirana u međudržavnom sporazumu o malograničnom prometu i suradnji (SOPS). Taj je sporazum po riječima Balažica Hrvatska potpisala, ali njegov ribolovni dio "ne implementira".

Uz to, Slovenija želi da se raščiste stvari oko hrvatskih obveza u vezi razgradnje nuklearnog otpada iz zajendičke nuklearke Krško o čemu također postoji međudržavni sporazum.

Dok se ne riječi granično pitanje, Slovenija također traži nedvosmislena jamstva Hrvatske da neće primjenjivati ZERP, za kojeg tvrdi da "prejudicira granicu", pojasnio je glasnogovornik slovenskog ministarstva vanjskih poslova.

U vezi izbora novog hrvatskog predsjendika Balažic je izrazio očekivanje da će Josipović u budućnosti simboličnim susretima sa svojim slovenskim kolegom nastojati da se održi konstruktivnost u odnosima.

Balažic je u vezi vjerojatnog referenduma o arbitražnom sporazumu, koji je prije nekoliko mjeseci bio najavio premijer Borut Pahor, rekao da bi odluka o tome mogla biti donesena krajem ožujka ili početkom travnja, ali da svakako o tom sporazumu svoje još moraju reći slovenski ustavni suci. (hina/metro-portal)

11.01.2010. 19:06:54
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh