« Ekosfera
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
čovjek i klima

Oceani sporije apsorbiraju ugljični dioksid

Slabija apsorpcija CO2 mogla bi ubrzati već postojeće klimatske promjene

(MWN)
Više o

globalno zatopljenje

,

CO2

,

klimatske promjene

,

ugljični dioksid

,

oceani

,

apsorpcija CO2

,

Jeffrey Park

Profesor geologije i geofizike Jeffrey Park, direktor Instituta za biosferne studije na Sveučilištu Yale, proučavao je povezanost nestalnosti svjetskih temperatura i gustoću ugljičnog dioksida (CO2) u atmosferi. Tijekom 10 godina prikupljao je podatke na postajama za promatranje atmosfere na Havajima, Aljasci i Antarktici.

Uključio je i podatke prikupljene posljednjih 50 godina, a rezultati studije koja će biti objavljena u Geophysical Research Letters, pokazali su da svjetski oceani apsorbiraju manje ugljičnog dioksida. Budući da oceani trenutno apsorbiraju preko 40 posto CO2 emitiranog u atmosferu ljudskim učinkom, to bi moglo povećati brzinu klimatskih promjena.

Slabija apsorpcija CO2 može biti uzrokovana promjenama u cirkulaciji oceana ili zbog općenitog povećanja površinske temperature.

''Zamislite da je ocean kao topla coca-cola - takva cola sadrži manje mjehurića. Isto se događa kad se oceani zagriju'', objašnjava Park.

Posebno jaku povezanost između temperature površine mora i razine CO2 Park je otkrio u tropskim oceanskim područjima. S druge strane, u područjima s mnogo vegetacije koja upija atmosferski CO2, nije bilo gotovo nikakve povezanosti te vrste.

''Ovo je prva studija koja otkriva koliko manje ugljičnog dioksida apsorbiraju oceani. To potvrđuje predviđanja da oceani neće apsorbirati toliko budućih emisija CO2, te da će se brzina klimatskih promjena u budućnosti povećati'', zaključuje Jeffrey Park.

27.11.2009. 13:16:40
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh