« Hrvatska
objavljeno prije 10 godina i 11 mjeseci
HRT

Occupy Croatia predao predstavku u Saboru

Potaknuti čudnovatim svakodnevnim zbivanjima na Hrvatskoj radio televiziji, članovi Occupy Croatia predali su svoje zahtjeve

Predavanje predstavke Branku Vukšiću
Predavanje predstavke Branku Vukšiću (Occupy Croatia)
Više o

Sabor

,

Occupy Croatia

,

predstavka

Jučer su aktivisti Pokreta Occupy Croatia predali zahtjeve (usmjerene protiv korupcije, cenzure, političkog kadroviranja i pritisaka političkih i ekonomsko financijskih centara moći na neovisnost i profesionalnost javne radiotelevizije, te novinara i urednika zaposlenih na HRT-u) Branku Vukšiću, predsjedniku Odbora za informiranje, informatizaciju i medije Hrvatskog sabora. Ujedno su zahtjeve urudžbirali za Predsjednika sabora Josipa Leku.

Obrazloženje pokretanja akcije Occupy HRT i zahtjevi 

Prije svega želimo izraziti oštar prosvjed zbog nastavka dugogodišnje prakse političkih manipulacija HRT-om, koji se umjesto da kao javni informacijsko medijski servis služi javnom i općem interesu, nastavlja zloupotrebljavati u svrhe političke propagande političke "elite", te s druge strane kao najutjecajniji medij u zemlji koristi zakulisnim interesima ekonomskih i financijskih centara moći, koji su gotovo u pravilu suprotni općem i javnom interesu. 

Iako je nominalno zakonski HRT definiran kao javna radiotelevizija, u praksi to naprosto nije niti približno tako, odnosno HRT u praksi funkcionira kao lobističko-propagandna medijska mašinerija političkih, ekonomskih i financijskih interesnih lobija, odnosno kao mehanizam njihovih privatnih, zakulisnih, prikrivenih interesa, protivno javnom interesu. Ukratko, ti interesni lobiji, potpomognuti vladajućom politikom zloupotrebljavaju i manipuliraju HRT-om kao "javnim medijem".

Takvu praksu treba dokinuti!

Nedopustivo je da se od novinara i urednika na HRT-u od strane Uprave HRT-a, koja se imenuje i postavlja isključivo po kriterijima političke podobnosti, zahtijeva lojalnost interesima koje predstavlja Uprava, umjesto poštivanje profesionalnih i etičkih standarda novinarske struke i interesa i prava javnosti na pravodobnu, potpunu i objektivnu informaciju. Neprihvatljivo je da je lojalnost kao kriterij kadrovske politike na HRT-u zamijenila kriterije profesionalnosti i stručne kompetencije. Takvo skandalozno kadroviranje na "javnoj radioteleviziji" jasno pokazuje u kakvu se karikaturu pretvorila ta medijska kuća. 

Javni interes na HRT-u je potpuno zanemaren, iako je jasno da bi trebao predstavljati prioritet uređivačke politike "javne radiotelevizije". Umjesto toga, HRT se pretvara u filter informacija, uz pomoć kojeg se građane ciljano dezinformira, laže, preinformira nebitnim informacijama, te se (paradoksalno) pretvorio u mehanizam ograničavanja prava javnosti na informaciju.

Iako je svaka politička opcija na vlasti, do sada, obećavala takozvanu "depolitizaciju" HRT-a, to se nikada nije dogodilo. Posljedično na HRT-u i danas postoje (iako nepisane) crne liste zabranjenih tema, odnosno zabranjenih informacija koje se u program HRT-a ne smiju obrađivati i koje se preko HRT-a ne smiju priopćavati javnosti. Javna je tajna na HRT-u kako postoje i zabranjene liste novinara i gostiju koji ne smiju surađivati s HRT-om, odnosno koji ne smiju gostovati u HRT-ovom programu. Time se, zapravo, dodatno ograničava pravo javnosti na informaciju, odnosno pravo javnosti na istinu. 

Potpuno se pritom zanemaruje i ignorira pravo javnosti na javnu radioteleviziju, koja nije ničiji privatni, interesni servis, koja se većim dijelom financira iz Državnog proračuna, odnosno iz sredstava prikupljenih od naplate RTV pristojbe, koju su građani prema sadašnjim zakonskim propisima obvezni plaćati svakog mjeseca. S druge strane, građani u zamjenu za svoj novac ne dobivaju apsolutno ništa, obzirom na aktualno stanje na HRT-u. Ukratko, ispada građani plaćanjem RTV pristojbe plaćaju neku vrstu poreza na budale.

Dosta cenzure! Dosta poreza na budale!

Osim svega navedenog HRT se, na izvjestan način, pretvorio i u leglo korupcije, pa je skandalozan i najnoviji slučaj sukoba interesa glavnog ravnatelja HRT-a Gorana Radmana, kao i činjenica da je Radman član Nadzornog odbora privatne banke, umiješane u jednu od najvećih korupcijskih afera na Balkanu i u Europi poslije Drugog svjetskog rata (radi se o Hypo Alpe Adria Banci) u isto vrijeme kada obnaša i dužnost čelnog čovjeka javne radiotelevizije. Slučajno ili ne, upravo od kada je Radman na čelu HRT-a, u informativnim emisijama nema niti riječi o organiziranom kriminalu i korupciji u Aferi Hypo. Stoga je legitimno postaviti pitanje - u čije ime i za čiji račun Radman osigurava HRT-ovu šutnju o ovoj osjetljivoj temi. Potrebno je posebno naglasiti kako se sukob interesa u mnogim zemljama smatra korupcijom, odnosno sukob interesa po definiciji predstavlja trgovinu utjecajem javne funkcije koju netko obnaša, što je pak po definiciji korupcija kao takva. Kako onda, ako to sve znamo, korumpirani Goran Radman može biti na čelu javnog radiotelevizijskog servisa?! Tko je nas građane uopće pitao želimo li plaćati korumpiranu Upravu HRT-a? a HRT je naš javni medijski servis. 

Zbog svega navedenog od Sabora RH zahtijevamo:

1. Donošenje Deklaracije o javnoj radioteleviziji; kojom će se novinari i urednici zaštititi od političkih kriterija podobnosti kod kadroviranja, kriterija lojalnosti umjesto profesionalnosti, te zaštititi od svih oblika cenzure, te pritisaka od strane političkih i ekonomsko financijskih centara moći;
2. Razrješenje Gorana Radmana s dužnosti glavnog ravnatelja HRT-a;
3. Tražimo rehabilitaciju šikaniranih novinara i urednika;
4. Ultimativno zahtijevamo trenutni povratak kultne emisije "Latinica", urednika i voditelja Denisa Latina, kao simbola slobodnog i kritičkog (istraživačkog) novinarstva u zemlji.
5. Referendum za ukidanje obveznog plaćanja RTV pristojbe.

Ukoliko u roku od mjesec dana naši zahtjevi ne budu ispunjeni, postati će očigledno kako Saboru RH nije u interesu da HRT kao javni informacijsko medijski servis služi javnom i općem interesu, te ćemo pokrenuti akcije i inicijative kojima će cilj biti ispunjenje navedenih zahtjeva, u čemu ćemo tražiti potporu javnosti, građana korisnika HRT-ovih medijskih usluga, kao i civilnog društva.

12.06.2013. 06:10:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh