« Znanost
objavljeno prije 12 godina i 7 mjeseci
NADGLEDANJE IZ DALJINE

Obuća s GPS-om za oboljele od Alzheimera

Uređaj omogućuje pračenje kretanja osoba koje boluju od Alzheimera i ograničavanje područja unutar kojega se mogu kretati, ako se prijeđe ta granica oglašava se uzbuna

Fotografija vijesti
Više o

Alzheimerova bolest

,

cipele

,

obuća

,

GPS

,

praćenje

Prve cipele opremljene sustavom za globalno pozicioniranje stižu na američko tržište, a namijenjene su osobama koje boluju od Alzheimerove bolesti i lako se mogu izgubiti, priopćio je proizvođač GTX, javlja Hina.

Prva pošiljka s 3.000 pari već je isporučena trgovcu cipela Aetrexu, ističe GTX sa sjedištem u Los Angelesu, koji je konstruirao sićušne GPS-ove.

Prodaja će početi ovog mjeseca, dvije godine nakon najave projekta. Cijena će u Americi biti 300 dolara.

Uređaj omogućuje da se pomoću računala iz udaljenosti prati kretanje osoba koje boluju od Alzheimera i da se ograniči područje unutar kojega se one mogu kretati. Ako bolesnik prijeđe tu granicu oglašava se uzbuna.

Premda već postoje drugi načini za geolociranje, proizvođač ističe neprimjetljivost novog proizvoda: nove se cipele izvana ni po čemu ne razlikuju od drugih cipela, jer je GPS ugrađen u petu.

"Paranoja je jedan od prvih simptoma bolesti", rekao je Andrew Carle, profesor na sveučilištu Georgesa Masona u Virdžiniji koji je sudjelovao u izvedbi projekta.

"Ako osobi koja boluje od Alzheimerove bolesti obučete nešto što joj nije poznato, ona će to skinuti. Primjerice, ako joj stavite sat (s GPS-om), ona će ga skinuti jer to nije njezin sat. Jedino je rješenje bilo da se uređaj sakrije", dodao je.

Više od pet milijuna Amerikanaca boluje od Alzheimera, a taj bi se broj mogao učetverostručiti u godinama koje dolaze, upozorava Carle.

22.10.2011. 11:53:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh