« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 1 mjesec
ODUGOVLAČENJE?

Obrana Ratka Mladića želi izuzeti suca Orieja

"Obrana s poštivanjem traži izuzeće suca Orieja kako bi se uspostavio integritet suđenja", naveo je Branko Lukić, Mladićev odvjetnik

Fotografija vijesti
Više o

Haaški sud

,

Ratko Mladić

,

ICTY

Nizozemski sudac Alphons Orie zbog svoje pristranosti treba biti izuzet iz suđenja, stoji u zahtjevu obrane Ratka Mladića, zapovjednika vojske bosanskih Srba kojemu se u Haagu sudi za zločine u BiH, prenosi Hina.

"Obrana s poštivanjem traži izuzeće suca Orieja kako bi se uspostavio integritet suđenja", naveo je Branko Lukić, Mladićev odvjetnik, u zahtjevu objavljenom na internetskim stranicama Haaškog suda (ICTY).

Po Mladićevoj obrani, sudac Orie, koji je predsjedao i pripremama za suđenje, ne može biti nepristran jer je u prošlosti već donosio presude protiv nekoliko časnika vojske bosanskih Srba podređenih Mladiću.

U zahtjevu od 41 stranice, obrana isto tako smatra da sudac ne može biti nepristran jer je iste nacionalnosti kao i nizozemski vojnici koji nisu uspjeli zaštititi muslimane u Srebrenici, koje su 1995. usmrtile srpske snage u BiH pod vodstvom Ratka Mladića.

Obrana stoga traži od suda da odgodi početak suđenja predviđena za srijedu ujutro dok ne ispita njezin zahtjev i donese odluku.

Sudac Orie je bio izuzet sa suđenja političkom vođi bosanskih Srba Radovanu Karadžiću 2008. pošto je Karadžić podnio sličan zahtjev, premda je Sud Oriejevo izuzeće objasnio administrativnim razlozima i nije izravno presudio po Karadžićevu zahtjevu.

ICTY je u travnju objavio da će suđenje Mladiću, optuženom za genocid u BiH, početi 16. svibnja. Izvođenje dokaza optužbe i saslušanje prvih svjedoka zakazano je za 29. svibnja.

Mladić je optužen za genocid u Srebrenici te za višegodišnji teror stanovnika Sarajeva, progon stanovništva širom BiH i uzimanje pripadnika UN-a za taoce.

Bivši zapovjednik vojske bosanskih Srba uhićen je u svibnju prošle godine u Srbiji nakon gotovo 16 godina skrivanja i nakon toga prebačen je u pritvor Haaškoga suda.

12.05.2012. 10:52:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh