« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
SUĐENJE STOLJEĆA

Obrana atentatora traži da se ispita i Mladen Bajić

Branitelj Roberta Matanića traži da se kao svjedok ispita glavni državni odvjetnik koji je Mataniću odaslao poruku da će dobiti status svjedoka

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Screenshot/Infopunkt.tv)
Više o

USKOK

,

Ivo Pukanić

,

Mladen Bajić

,

zločinačka organizacija

,

Robert Matanić

,

Bojan Gudurić

,

Niko Franjić

,

suđenje Pukanić

Na zagrebačkom Županijskom sudu danas je započelo jedno od najiščekivanijih suđenja, ono za ubojstvo Ive Pukanića i Nike Franjića. Za Pukanićevu likvidaciju optužena je zločinačka organizacija u sastavu: bratići Robert i Luka Matanić, Amir Mafalani, Željko Milovanović, Bojan Gudurić i Slobodan Đurović.

USKOK je spomenutu šestorku optužio za podmetanje eksploziva pored Pukanićevog automobila i tereti ih za ubojstva iz koristoljublja, teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti i udruživanje za počinjenje kaznenih djela, te za udruživanje u međunarodnu zločinačku organizaciju.

Obrana optuženih odmah je zatražila da se iz postupka izbace ključni dokazi na kojima USKOK temelji optužnicu, među ostalim svjedočenje krunskog svjedoka Tomislava Marjanovića te crnogorskog poduzetnika Ratka Kneževića koji za Pukanićevo ubojstvo odgovornim smatra crnogorskog premijera Milu Đukanovića i njegov duhanski kartel.

Obrana tvrdi da Knežević o samom ubojstvu nema neposrednih saznanja, te da mu je cilj isključivo samopromocija.

Robert Matanić pak tvrdi da su za ubojstva Pukanića i Franjića odgovorni Željko Milovanović i Bojan Gudurić, koji se i u optužnici spominju kao neposredni egzekutori, ali ne i da su naručitelji Jocić i Đurović. Izjavio je i da se ne osjeća krivim i da to dobro znaju USKOK, policija i SOA, a tvrdi da je ''u cijeloj priči ispao ovca vjerujući da se sva istina želi raščistiti bez obzira što bi to dovelo do još većeg skandala u državi".

Kaže da su ga svi uvjeravali da se nema zbog čega brinuti, pa je zbog toga i rekao na koga sumnja - na Željka Milovanovića. Istražni sudac mu je, kako kaže, rekao da će dobiti status svjedoka, ali ništa od toga se nije dogodilo. Tvrdi da je izmislio priču da su mogući naručitelji Zagorec, Đurović, Jocić i Stanko Subotić.

Bajić kao svjedok?

Matanićev branitelj potom je od suda zatražio da se kao svjedoci ispitaju Zoran Pilipović, koji je Mataniću savjetovao da policiji ništa ne govori, zatim Tihomir Kralj, koji je Mataniću prenio poruku glavnoga državnog odvjetnika Mladena Bajića da će dobiti status svjedoka, kao i sam Mladen Bajić koji je nudio Mataniću status zaštićenog svjedoka.

Obrana je zatražila i saslušanje odvjetnika Zvonimira Zebeca koji je Matanića upućivao kako treba surađivati i prenosio poruke Uskoku, te Dinko Cvitan koji je bio na sastanku Matanića i Zebeca, na kojem mu je obećano da će dobiti status zaštićenog svjedoka.

U četvrtak u podne sutkinja Ivana Kršul donijet će odluku o prihvaćanju ili neprihvaćanju dokaznih prijedloga, a prema nagađanjima medija, istražitelji se u međuvremenu nadaju da bi Bojan Gudurić mogao zatražiti status pokajnika, a zauzvrat ih dovesti do konačnog naručitelja Pukanićeva ubojstva. Takva razmišljanja proizlaze iz činjenice da se Gudurić sam predao vlastima BiH i sam zatražio da mu se sudi u Hrvatskoj.

Suđenje stoljeća, kako ga mnogi nazivaju, nastavlja se sutra.

03.02.2010. 18:38:01
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh