« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 4 godine i 1 mjesec
SAVJETI

Obojite pisanice prirodnim bojama

Sve što nam treba je jedan ili više lonaca (ovisno o tome koliko različitih boja želimo), ocat koji fiksira boju, komadić špeka ili maslaca koji jajima daje sjaj te odgovarajući prirodan sastojak

Malo se potrudite...
Malo se potrudite... (Arhiva)
Više o

Uskrs

,

pisanice

,

prirodne boje za jaja

Uskrs i pisanice idu ruku pod ruku, a iako se boje mogu nabaviti u trgovinama, ljepše će biti ako se potrudite i obojate ih prirodnim bojama.

Sve što nam treba je jedan ili više lonaca (ovisno o tome koliko različitih boja želimo), ocat koji fiksira boju, komadić špeka ili maslaca koji jajima daje sjaj te odgovarajući prirodan sastojak.

Crvena jaja
Naribajte 2-3 korijena cikle te ih prokuhajte u litri vode. Ostavite da kuhaju na laganoj vatri najmanje 30 minuta.

Ljubičasta jaja
Ljubičasta boja može se dobiti iz sušenih borovnica koje je potrebno prokuhati u 250 ml vode (što više borovnica to će boja biti intenzivnija).

Narančasta jaja
Naribajte mrkve (5-6 komada) te ih prelijte s malo vode i ostavite da odstoji nekoliko minuta. Potom prokuhajte u 250 ml vode i dobit ćete lijepu prirodnu narančastu boju.

Plava jaja
Nasjeckajte i istucite listove crvenog kupusa. Potom ih prokuhajte u pola litre vode i ostavite na laganoj vatri najmanje 30 minuta. Dodajte ocat i jaja.

Smeđa jaja
Klasična boja s kojom smo se svi već negdje susreli. U litri vode prokuhajte ljuske luka (količina ovisi o željenom intenzitetu). Ne zaboravite ocat. Jaja u boji ostavite barem pola sata.

Uzorci na jajima
Ako ne želite obojiti cijelo jaje, prethodno limunovim sokom po ljuski nacrtajte željene uzorke. Ostavite jaja da se osuše te ih uronite u boju. Uzorke možete dobiti i korištenjem vunenog konca, tkanine i gumenih traka.

Žuta jaja
U 250 ml vode stavite žličicu šafrana, pričekajte da zakipi te ostavite 30-tak minuta da kuha na laganoj vatri. Na kraju dodajte malo octa. Pošto je pravi šafran dosta skup, alternativno se za žutu boju mogu koristiti kurkuma, listovi kruške ili kamilica. U tom slučaju kurkumu/listove kruške/kamilicu kuhajte u pola litre vode.

11.04.2020. 11:15:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh