« Kultura
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
TURISTIČKA ATRAKCIJA

Obnovljene stonske zidine otvaraju se 4. listopada

Javnost nakon višegodišnje obnove napokon može posjetiti najduži fortifikacijski sustav u Europi

(Wikipedia)
Više o

Društvo prijatelja dubrovačke starine

,

Ston

,

stonske zidine

Od 4. listopada stonske zidine, važna kulturno-povijesna lokacija, ali i turistička atrakcija, otvaraju se za javnost, a počet će se i naplaćivati ulaz za razgledavanje od čega bi se kompleks u budućnosti trebao sam održavati.

Intenzivni radovi na obnovi zidova traju proteklih petnaestak godina i, iako su se zidine i dosad mogle obilaziti, sada su stvoreni sigurnosni uvjeti za to, rekao je predsjednik Društva prijatelja dubrovačke starine Denis Orlić. Posjetitelji sada mogu prošetati Velikim zidom dugim oko kilometar, s kojeg se pruža spektakularan pogled na solane i more s obje strane Pelješca, dodao je.

Na zidinama je napravljena djelomična rekonstrukcija i konzervacija, a kako bi se spriječilo daljnje propadanje postavljena je ograda i ulaz u tvrđavi Arcimun, s biljetarnicom u gotičkoj kuli. Radove su izvodile lokalne građevinske tvrtke, a projekt je financiralo Društvo prijatelja dubrovačke starine, koje za zidine u Stonu godišnje izdvoji između tri i pet milijuna kuna.

Zadaća Društva je skrb o održavanju, zaštiti, konzervaciji, rekonstrukciji i restituciji fortifikacija u dubrovačkom kraju, posebno gradskih zidina i fortifikacija Dubrovnika i Stona, koje su mu povjerene na upravljanje i korištenje.

Osim sredstava, problem je što se zidine ne obnavljaju modernim građevinskim metodama, već klesanjem kamena, gotovo isto onako kako su nastajale, što je sporo i skupo, rekao je Orlić, ocjenivši da treba još najmanje pet do šest godina rada za konačne rezultate.

Zidine su izvorno bile duge sedam kilometara, što se smanjivalo zbog više potresa, a sada su duge oko 5,5 kilometara. Zbog složenosti izvedbe, one su nastajale tijekom četiri stoljeća. Imaju 40-ak okruglih i četvrtastih kula te nekoliko tvrđava.Orlić procjenjuje da će od prodaje ulaznica, koje će koštati 20 i 30 kuna, zidine moći "same održavati" nakon dvije do tri godine.

Stonske zidine sagrađene su u 14. stoljeću, nakon što je 1334. Dubrovačka Republika stekla Pelješac. Najprije je tridesetak godina zidan obrambeni bedem s jedne na drugu stranu poluotoka, te su podignuta dva utvrđena gradića, južno Ston i sjeverno Mali Ston, čiji su stanovnici čuvali granice i radili u solanama.

Na svečanosti otvorenja bit će i ministar kulture Božo Biškupić, koji će biti proglašen počasnim članom Društva. Tom prigodom otkrit će se spomen-ploča Lukši Beritiću (1889.-1969.), dubrovačkom konzervatoru i povjesničaru koji je prije pedesetak godina prvi počeo raditi na obnovi stonskih zidina. (hina/metro-portal)

29.09.2009. 17:00:09
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh