« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 2 mjeseca
DONATORSKA KONFERENCIJA U ČERNOBILU

Obnova betonskog sarkofaga je ključ sigurnosti za Ukrajinu i svijet

Prikupljat će se 740 milijuna eura za dovršetak novog betonskog sarkofaga kojim bi se trajno riješio problem černobilskog reaktora

Fotografija vijesti
Više o

Ukrajina

,

Černobil

,

donatorska konferencija

,

betonski sarkofag

"Katastrofa u elektrani Černobilu ostavila je duboki trag s kojim će Ukrajina morati živjeti još puno godina", kazao je ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič otvarajući konferenciju. "Zahvaljujemo međunarodnoj zajednici što nije ostavila Ukrajinu samu s tim problemom", dodao je on.

Kako bi se Černobil pretvorilo u "ekološki sigurno mjesto", Janukovič je naglasio potrebu "izgradnje novog sarkofaga oko uništenog reaktora i sigurnog skladišta za upotrebljeno nuklearno gorivo". Podsjetio je da još uvijek nedostaje 740 milijuna eura za financiranje radova ukupno vrijednih 1,5 milijardi eura. Donatorsku konferenciju organizira Ukrajina zajedno s s Europskom unijom i zemljama skupine G-8, kojom ove godine predsjedava Francuska.

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso već je najavio da će biti odobreno 110 milijuna eura za izgradnju novog sarkofaga. Rusija je obećala 45 milijuna eura. Hrvatska vlada je na prošlotjednoj sjednici donirala 1,1 milijuna kuna za tu svrhu.

"Više od četrdeset zemalja i organizacija predstavljeno je ovdje kako bi iskazalo snagu međunarodne zajednice i njezino jedinstvo da Černobil pretvori u sigurno mjesto", rekao je Barroso u Kijevu. Konferencija se održava tjedan dana uoči 25. godišnjice nuklearne katastrofe u Černobilu, kada je u eksploziji njegova četvrtog reaktora readioaktivnim česticama zagađen veći dio Europe, a posebice Ukrajina, Bjelorusija i Rusija.

Uništeni reaktor brzo je prekriven betonskim pokrivačem koji je u međuvremenu napukao. Konzorcij francuskih kompanija Bouygues i Vinci pobijedio je 2007. na tenderu za gradnju novog sarkofaga, visokog 108 metara i teškog 20 tisuća tona, koji će biti postavljen iznad postojećeg. Radovi su počeli krajem 2010. i trebali bi završiti 2015. godine. Radove financira Europska banka za obnovu i razvoj uz pomoć međunarodne zajednice.

U Kijevu će danas biti održan i sastanak na vrhu na temu sigurnog i inovativnog korištenja nuklearne energije koja je aktualizirana nedavnim događajima u japanskoj nuklearnoj elektrani Fukushimi. Na skupu će sudjelovati i hrvatski predsjednik Ivo Josipović, koji će tijekom dana doputovati u Kijev. Na marginama kijevskog summita, predsjednik Josipović održat će bilateralni susret s ukrajinskim predsjednikom Viktorom Janukovičem.

19.04.2011. 11:51:12
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh