« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 6 mjeseci

Obljetnica Sabora hrvatskih plemića

Cetingrad obilježava izbor Ferdinanda Habsburškog za hrvatskog kralja

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Nikola Ljubojević/CROPIX)
Više o

Cetingrad

,

hrvatsko plemstvo

,

Ferdinand Habsburški

U Cetingradu se danas slavi 482. obljetnica Sabora hrvatskih plemića i velikaša na kojemu su izabrali Ferdinanda Habsburškog za hrvatskoga kralja uz obećanje da će on braniti sve povlastice, prava i slobode Kraljevine Hrvatske i njezinih stanovnika i materijalno i vojno ih pomagati u odbrani od Turaka. Proslavu su priredili Općina Cetingrad i Udruga "Cetin 1527.".

Poslije poraza u Mohačkoj bitki između ugarsko-hrvatskih i turskih snaga 1526. godine, kako piše 1895. godine Radoslav Lopašić u knjizi "Oko Kupe i Korane", dolazi do rasula u Ugarskom-Hrvatskom Kraljevstvu. Krajem godine na Saboru u Cetinu sastalo se hrvatsko plemstvo te su u svoje ime i u ime "svih ostalih velikaša i plemića, županija, gradova i mjesta, kao pravi i zakoniti zastupnici svojega naroda", piše Lopašić, izabrali Ferdinanda austrijskog svojim zakonitim i narodnim kraljem cijele Kraljevine Hrvatske (totus regni Croatiae).

Milan Bogović, predsjednik Udruge "Cetin 1527.", rekao je danas da se skromnim programom, misom u župnoj crkvi Blažene Djevice Marije i polaganjem vijenaca podno spomenika žrtvama Domovinskog rata te obilaskom ostataka utvrde Cetin, želi obilježiti važna povijesna obljetnica, ali i svekolika višestoljetna borba Hrvata za opstojnost na svojemu povijesnom prostoru.

U to ime sudionici proslave poželjeli su sretnu novu 2009. godinu svim građanima samostalne i slobodne Hrvatske.

01.01.2009. 17:14:55
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh