« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
hillary clinton:

Obljetnica pada Berlinskog zida mora poslužiti za budućnost

Clinton je oduševljena time što u Berlinu predstavlja SAD

(Getty Images)
Više o

Hillary Clinton

,

Angela Merkel

,

Berlinski zid

,

Freedom Award

Američka državna tajnica Hillary Rodham Clinton u ponedjeljak je čestitala njemačkoj kancelarki Angeli Merkel 20. obljetnicu pada Berlinskog zida.

"Oduševljena sam time što sam u Berlinu, gradu koji je toliko značio ne samo Nijemcima, nego i Europljanima i Amerikancima i cijelom svijetu", rekla je Clinton tijekom sastanka s Merkel.

"Čestitam kancelarki ne samo u povodu obljetnice, već na poslu koji ona i njezina vlada obavljaju. Čast mi je predstavljati ovdje Sjedinjene Američke Države", rekla je.

Clinton je u nedjelju na svečanosti na kojoj je u ime američkog naroda primila nagradu Freedom Award Atlantskog vijeća, koje promiče prekoatlantske veze, rekla kako svečanost obilježavanja obljetnice pada berlinskog zida mora poslužiti za gledanje u budućnost, a ne vraćanje u prošlost.

Trenutak u kojem će početi svečanosti morao bi označiti "poziv na akciju, a ne biti samo podsjetnik na prošla djela", rekla je.

"Moramo stvoriti još snažnije partnerske odnose kako bismo srušili zidove 21. stoljeća i suprotstavili se onima koji se kriju iza njih - bombašima samoubojicama, onima koji ubijaju i osakaćuju djevojčice koje samo žele ići u školu, političke čelnike koji osobne interese pretpostavljaju interesima svojih naroda", istaknula je američka državna tajnica. (hina/metro-portal)

09.11.2009. 13:18:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh