« Svijet
objavljeno prije 15 godina
STATE DEPARTMENT:

Objavljeno Izvješće o trgovini ljudima za 2009.

Popis je ove godine proširen za više od 50 zemalja, a Hvatska je izvor, odredište i tranzitna zemlja za seksualne eksploatacije i prisilni rad

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

SAD

,

prostitucija

,

State Department

,

trgovina ljudima

,

seksualna eksploatacija

,

prisilni rad

Američki State Department u Izvješću o trgovini ljudima za 2009., objavljenom u utorak, proširio je popis zemalja koje ne čine dovoljno da suzbiju tu kriminalnu djelatnost na više od 50 zemalja, koje se zbog toga mogu suočiti sa sankcijama. Uključenje na listu praćenja znači da vlade tih zemalja ne ispunjavaju u cijelosti minimum standarda koje je odredio SAD za suradnju na smanjenju opasnosti od trgovine ljudima, u svrhu prostitucije, prisilnog rada ili novačenja djece vojnika. Ako se zemlja nađe na tom popisu dvije godine zaredom može biti izložena sankcijama SAD-a, kao što su zabrana humanitarne ili trgovinske pomoći, te protivljenje SAD-a zajmovima MMF-a ili Svjetske banke.

Na popisu praćenih zemalja, sada su 52 države i teritorija, većinom u Africi, Aziji i na Bliskom istoku, što je značajno povećanje u odnosu na 40 zemalja koliko je na popisu bilo 2008. godine. Više zemalja skinuto je s popisa, a među novima koje su dodane zbog problema s trgovinom ljudima su Angola, Bangladeš, Kambodža, Irak, Libanon, Nikaragva, Pakistan, Filipini, Katar, Senegal, UAE i Nizozemski Antili, autonomni nizozemski teritorij u Karibima.

Sankcijama je trenutačno izloženo 17 zemalja, uključujući tradicionalne američke protivnike kao što su Kuba, Iran, Sjeverna Koreja, Sirija, Sudan i Mianmar, ali i neki saveznici kao što su Saudijska Arabija i Kuvajt. Na popisu najtežih prekršitelja su Zimbabve, Čad, Eritreja, Mauritanija, Niger, Svaziland i Malezija.

Hrvatska je izvor, tranzitna zemlja i odredište

Hrvatska je "izvor, tranzitna zemlja i odredište" za muškarce, žene i djecu koje krijumčare preko državnih granica zbog seksualne eksploatacije i prisilnog rada. "S hrvatskim ženama također se trguje unutar zemlje, a žene i djevojke iz Srbije, BiH i drugih dijelova istočne Europe, prebacuju se u Hrvatsku i kroz nju, radi seksualne eksploatacije", navodi se u izvješću. "Sezonska migracija strankinja u prostituciji prema Dalmatinskoj obali i s nje na vrhuncu turističke sezone nastavlja izazivati zabrinutost", ističe State Department u izvješću.

Dva druga značajna trenda uočena u Hrvatskoj u 2008. su povećenje trgovanja muškarcima zbog prisilnog rada, a po prvi puta Hrvatska služi primarno kao destinacija, a ne uglavnom kao tranzitna zemlja, za žrtve trgovine ljudima u svrhu seksualne eksploatacije i prisilnog rada.

Hrvatska vlada u potpunosti ispunjava minimalne standarde za suzbijanje trgovine ljudima, a u 2008. nastavila je s pooštrenjem kazni osuđenima za trgovinu ljudima, dodaje se u izvješću. Također se kaže da Vlada RH darežljivo financira nevladine udruge (NGO) koje pružaju sklonište žrtvama trgovine ljudima, nastavlja sa sveobuhvatnom i proaktivnom obukom policijskih i drugih kadrova za prepoznavanje trgovine ljudima, te potiče prevenciju te trgovine i podizanje svijesti o njoj u hrvatskoj javnosti.

Hrvatskoj se preporuča da proširi napore na otkrivanju žrtava trgovine ljudima među ranjivom populacijom kao što su žene u prostituciji i muški radnici u poljoprivredi, ojača kazneni progon, dodatno pooštri kazne osuđenima za trgovinu ljudima, osigura odgovornu repatrijaciju žrtava, te da energično istraži moguću trgovinu ljudima u špici turističke sezone duž svoje obale.

Izvor: Hina

16.06.2009. 21:46:59
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh