« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 8 mjeseci
SLOBODA GOVORA

Objavljena knjiga koja sadrži sporne karikature Muhameda

Nova knjiga o slobodi govora, koja između ostaloga sadrži i sporne karikature proroka Muhameda, puštena je u prodaju u Danskoj

Karikatura Muhameda
Karikatura Muhameda (You Tube)
Više o

Danska

,

knjiga

,

karikature

,

prorok Muhamed

Dvanaest karikatura prvotno je u rujnu 2005. objavio danski list Jyllands-Posten, potaknuvši time nasilne prosvjede u nekolicini muslimanskih zemalja nekoliko mjeseci kasnije.

Autor knjige Flemming Rose, urednik kulturne rubrike u Jyllands-Postenu koji je 2005. bio naručio karikature za članak o samocenzuri, rekao je da je napisao knjigu u kojoj u širem smislu raspravlja o slobodi govora.

Rose je na konferenciji za tisak uoči objavljivanja knjige rekao da "karikature ne opravdavaju nasilje", te da "to pitanje nije vrijedno nijednog ljudskog života". U knjizi isto tako opisuje svoja iskustva kao dopisnika iz Rusije, svoje razgovore s disidentima, a raspravlja i o umjetničkim djelima koja su kroz povijest izazivala kontroverze.

Danska vlada je uoči objavljivanja knjige objavila da strahuje od novih muslimanskih prosvjeda. Ministar vanjskih poslova sastao se s veleposlanicima iz 17 islamskih zemalja u pokušaju da se izbjegnu prosvjedi, dok je istodobno vlada naglasila da želi zaštititi slobodu govora. (hina/metro-portal)

30.09.2010. 16:57:56
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh