« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
ZORAN MILANOVIĆ

Objava registra branitelja javni je interes

Predsjednik SDP-a smatra da vlast još uvijek nije odgovorila na pitanje koji bi interesi branitelja i društvene vrijednosti bile ugrožene objavom registra

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Drago Sopta/CROPIX )
Više o

registar branitelja

,

Zoran Milanović

Ukoliko bi objava Registra branitelja ugrožavala integritet, sigurnost ili neko drugo ljudsko pravo bilo kojeg hrvatskog branitelja, SDP bi bio bili protiv njegove objave ali s obzirom da smo uvjereni da takva tvrdnja ne stoji i da je objava registra javni interes građana i branitelja samih smatramo da registar treba objaviti, izjavio je na današnjoj konferenciji za novinare predsjednik SDP-a Zoran Milanović.

Za objavu registra dovoljno je izmijeniti Zakon o hrvatskim braniteljima što će SDP predložiti Saboru, pa će time, ističe Milanović, nestati formalni izgovori na koje se Vlada poziva kada govori da registar nije moguće objaviti jer to priječe pojedini zakoni.

"Neki se ljudi privode te im se u okviru policijskog rada narušavaju ljudska prava a nismo dobili odgovor koji je zakon prekršen, koji je stupanj zaštite registra branitelja - je li to službena ili državna tajna, te zašto bi netko iz civilnog svijeta - građanin, bloger, haker, bio odgovoran ako to objavi", kazao je Milanović.

Prozvao je i ministra unutarnjih poslova jer "nakon sjednice Vlade ili konzultacija s premijerkom govori od detaljima policijske istrage, najavljuje kad će tko biti uhićen i pušten", čime se kao politička osoba miješa u rad policije. "Imamo recesiju i ne treba nam prekomjerna represija", zaključuje Milanović.

Komentirajući jučerašnju izjave predsjednika Ive Josipovića da je registar branitelja "procurio" ih Vlade, Milanović smatra logičnim da je informacija "iscurila" iz institucije koja je zadužena za njegovo čuvanje a to je Vlada i njezina ministarstva. "Sve drugo treba dokazati ali razumnom primjenom sile i represije, vodeći računa tome koja se društvena vrijednost štiti i koja je društvena ugroza, koje po nama ovdje nema", rekao je predsjednik SDP-a. (hina/metro-portal)

09.04.2010. 15:11:38
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh