« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci

Obitelji mrtvih vatrogasaca mole Mesića za pomoć

Roditelji poginulih u kornatskoj tragediji ogorčeni su sporošću istrage

Josip Klarić obraća se novinarima u ime obitelji vatrogasaca stradalih na Kornatu
Josip Klarić obraća se novinarima u ime obitelji vatrogasaca stradalih na Kornatu (Davor Pongračić/CROPIX)
Više o

kornatska tragedija

Ogorčene sporošću istrage o kornatskoj tragediji i potaknuti sumnjama da se istina želi zataškati, obitelji poginulih vatrogasaca u utorak su od predsjednika Republike Stjepana Mesića zatražile pomoć u ubrzavanju istrage i rasvjetljavanju istine.

 - Došli smo predsjednika Mesića zamoliti za pomoć. Prošlo je gotovo sedam mjeseci od tragedije i imamo osjećaj da se cijela stvar zataškava - rekao je Josip Klarić, otac poginulog vatrogasca Dinka Klarića nakon razgovora s predsjednikom Mesićem. Dodao je kako su obitelji stradalih vatrogasaca prisiljene same tražiti istinu i da nipošto ne mogu prihvatiti da je Dražen Slavica jedini krivac za kornatsku tragediju.

- O krivnji Dražena Slavice odlučit će sud, ali vrlo dobro znamo da ima i drugih krivaca koji su prouzrokovali smrt onih vatrogasaca koji možda nisu trebali umrijeti da im je na vrijeme pružena pomoć. No oni ne žele izaći u javnost i priznati odgovornost - ističe Klarić.

U prvome redu prozvao je Državnu upravu za zaštitu i spašavanje 112, koja je, prema Klarićevim riječima, zakasnila obavijestiti nadležne službe spašavanja da je došlo do tragedije i koja uopće nije znala da na Kornatu ima mrtvih. No, ako su znali za tragediju, kaže Klarić, a nisu ništa poduzeli, onda su i oni krivi.

Postavio je i pitanje zašto je vojska došla na Kornat, zašto sa spasiteljima iz Gorske službe spašavanja nisu bili upućeni i liječnici koji su preživjelima odmah trebali pružiti pomoć i zašto je helikopter sa spasiocima došao tek nakon dva i pol sata pa su neki od stradalih vatrogasaca stigli u bolnicu gdje im je pružena pomoć kasnije od Klarića koji je među posljednjima otišao s Kornata. Tragedija, rekao je Klarić, mogla je biti i manja da je svatko radio svoj posao. Predsjednik Mesić saslušao je obitelji stradalih vatrogasaca i podržao ih u zahtjevima i traženjima. Obitelji stradalih stoga su odlučile samostalno angažirati odvjetnika, koji će im pomoći doći do istine.   

Ivica Strikoman, otac poginulog vatrogasca Hrvoja Strikomana, s dozom cinizma je poručio kako je u ovo uskrsno vrijeme odlučio oprostiti svima koji su svojim propustima doveli do tragedije. Oprostio je tako Draženu Slavici ‘što nije učinio ono što je morao napraviti’. Oprostio je i ravnatelju Državne uprave za zaštitu i spašavanje Đuri Poldrugaču ‘što je bio na godišnjem odmoru u vrijeme tragedije i nije ga se ticalo spašavanje ljudi, i što je tom velikom zaslugom postao predsjednik Zaklade Kornati’. Oprostio je i glavnom vatrogasnom zapovjedniku Mladenu Jurinu te bivšem ministru obrane Berislavu Rončeviću.    

Piše: Piše: Snježana Dukić/EPEHA
26.03.2008. 01:05:48
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh