« Kultura
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
ZABORAVLJENI VELIKAN

Obilježena 101. godišnjica smrti Vladimira Vidrića

Hrvatsko društvo pisaca obilježilo je godišnjicu smrti pjesnika na mjestu gdje je nekad bila njegova rodna kuća, srušena zbog projekta ''Cvjetni''

Obilježena 101. godišnjica smrti Vladimira Vidrića
Obilježena 101. godišnjica smrti Vladimira Vidrića (Nina Đurđević/Cropix)
Više o

Vladimir Vidrić

Hrvatsko društvo pisaca (HDP) obilježilo je večeras 101. obljetnicu smrti hrvatskog pjesnika Vladimira Vidrića u zagrebačkoj Preobraženskoj ulici, na mjestu gdje je bila pjesnikova rodna kuća, srušena prošle godine a spomen-ploča, postavljena na 100. obljetnicu pjesnikova rođenja, uklonjena, u okviru izgradnje projekta "Cvjetni".

Organizatori obilježavanja postavili su fotografiju spomen ploče i vijenac na ogradu gradilišta projekta "Cvjetni" Hoto grupe Tome Horvatinčića, u Preobraženskoj ulici nasuprot ulazu u Srpsku pravoslavnu crkvu.

O Vladimiru Vidriću i njegovu, kako je rečeno, "uklanjanju iz memorije grada Zagreba", govorili su predsjednik HDP-a Velimir Visković i potpredsjednik Hrvatskog P.E.N. centra Zvonko Maković. Vidrićeve stihove čitao je dramski umjetnik Rene Medvešek.

"Ovim simboličkim činom pokušavamo se sjetiti Vidrića i upozoriti one koji vode ovaj grad da u budućnosti moraju voditi računa o kulturnim tradicijama i njihovom čuvanju", rekao je Visković. Istaknuo je da u povijesti hrvatske književnosti i kulture Vidrić ostaje kao pjesnik 40-tak pjesama hrvatske moderne, od kojih je svaka malo pjesničko remek djelo.

Podsjetio je i na važnost Vidrića kao ključnog intelektualca svoje epohe, te političkog predvodnika prosvjedne skupine koja je prigodom posjeta cara Franje Josipa Zagrebu 1895. spalila mađarsku zastavu.

Maković je istaknuo da je organizatorima obilježavanja stalo da se ne zatire prošlost Zagreba nego da se ona cijeni, pa makar to bila i jedna kuća, koja možda nije vrhunske arhitektonske vrijednosti, ali je činila identitet toga lijepog trga i u njoj je rođen pjesnik Vladimir Vidrić. Smatra da Zagreb treba biti lijep, ali prije svega grad u kojem funkcioniraju zakoni, gdje se ne može graditi protiv volje više tisuća građana.

Vladimir Vidrić rođen je u Zagrebu 30. travnja 1875., a u rodnom gradu je i umro na današnji dan prije 101 godinu, pod nerazjašnjenim okolnostima u psihijatrijskoj bolnici u Vrapču. Rođen je u imućnoj obitelji, otac mu je bio Slovenac, a majka Hrvatica. Kao i njegov otac i Vidrić je po struci bio odvjetnik. (hina/metro-portal)

29.09.2010. 22:18:26
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh