« Zagreb
objavljeno prije 15 godina i 9 mjeseci

Obilježen Svjetski dan školskog mlijeka

Važan dio svakodnevne prehrane djece

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Dubravko Darabus/CROPIX)
Više o

mlijeko

,

Svjetski dan školskog mlijeka

,

prehrana djece

Zagrebački Gradski Ured za obrazovanje, kulturu i šport danas je prvi puta obilježio Svjetski dan školskog mlijeka, želeći istaknuti važnost mlijeka i mliječnih proizvoda u svakodnevnoj prehrani djece.

Mlijeko i mliječne prerađevine u sebi sadrže važna hranjiva svojstva, prijeko potrebna za jačanje kostiju i zubi, kao i cjelokupan rast i razvoj djece, pa je Grad u sklopu sufinanciranja školske prehrane svakom učeniku u zagrebačkim osnovnim školama od početka ove školske godine osigurao svakodnevnu besplatnu čašu mlijeka, ističu organizatori.

Svjetski dan školskog mlijeka obilježava se od 2000. godine u osamdesetak zemalja posljednje srijede u rujnu, a utemeljila ga je Organizacija Ujedinjenih naroda za prehranu i poljoprivredu (FAO).

Na Trgu bana Jelačića od 12 do 14 sati djeca zagrebačkih dječjih vrtića i osnovnoškolci izvodili su točke na temu mlijeka i mliječnih prerađevina, a na 14 štandova su izloženi njihovi likovni uradci te dijeljeni mliječni proizvodi. Suorganizator je Hrvatska mljekarska udruga koja je za djecu pripremila prigodne brošure o važnosti konzumiranja mlijeka.

Iako su proizvođači mlijeka i mliječnih prerađevina svoje proizvodne procese usuglasili s mjerilima EU te usavršili proizvodnju ekstra klase mlijeka, potrošnja mliječnih proizvoda u Hrvatskoj još je manja nego u zemljama EU, pa na važnost kvalitetne i pravilne prehrane djeci treba ukazivati od rane dobi, ističu organizatori. (HINA)

24.09.2008. 20:53:18
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh