« Znanost
objavljeno prije 7 godina i 11 mjeseci
DISCOVERY

Obilježavanje Dana asteroida prelazi u tradiciju

Ini­cijativu su prošle godine pokrenuli Grigorij Richters i Brian May, s ciljem edukaci­je o opasnostima od mogućeg udara asteroida

Zaživjela ideja Briana Maya
Zaživjela ideja Briana Maya (Discovery Channel)
Više o

Discovery Science

,

Dan asteroida

,

Brian May

,

Grigorij Richters

Dan asteroida obilježava se 30. lipnja, na godišnjicu Tunguske eksplozi­je iz 1908. godine - najvećeg udara asteroida na Zemlju u novijoj povijesti. Ini­cijativu su prošle godine pokrenuli Grigorij Richters i Brian May, s ciljem edukaci­je o opasnostima od mogućeg udara asteroida.

Discovery Science, jedina televi­zijska mreža u potpunosti posvećena čudima znanosti, njezin je ekskluzivni part­ner. Discovery Science svojim programom već od 20. lipnja odbrojava do Dana asteroida i organizira natječaj u suradnji s Europskom svemirskom agencijom.

30. lipnja Dan asteroida će se obilježiti premijerama dokumentarnih filmova Čo­vjek protiv asteroida: specijal o Danu asteroid (Man Vs Asteroid: An Asteroid Day Special) i Čovjek koji je tvitao Zemlju (The Man Who Tweeted Earth).

Čovjek koji je tvitao Zemlju (The Man Who Tweeted Earth), 30. lipnja, Disco­very Science u 19:20

Kanadski astronaut Chris Hadfield nosi titulu "omiljenog internetskog astronau­ta". On koristi Twitter za objave i Snapchat za snimanje fantastičnih fotografija, te se redovito povezuje s ljudima kod kuće, a sve to dok boravi u Međunarodnoj svemirskoj postaji i kreće se oko Zemlje pri brzini od 28.000 kilometara na sat. Hadfieldova je misija, u prvom ikada snimljenom dokumentarcu čija se glavna zvijezda nalazi u orbiti, rasplamsala našu ljubav prema Svemiru, te istovremeno predstavila prošlost, sadašnjost i budućnost astronauta, te brojne stručne znan­stvene suradnike.

Čovjek protiv asteroida: specijal o Danu asteroida (Man Vs Asteroid: An Asteroid Day Special), 30. lipnja, Discovery Science u 20:10

Ovaj jednosatni specijal otkriva kako su Grigorij Richters i legendarni gitarist Queena - Brian May osnovali Asteroid Day Foundation, s ciljem stvaranja global­nog pokreta i podizanja svijesti pojedinaca o zaštititi našeg planeta od mogućih razornih učinaka asteroida.

Dokumentarac daje i pregled najdramatičnijih udare asteroida u povijesti. Gleda­telji će također imati prilike pogledati i asteroide koji su se zamalo sudarili s Ze­mljom. Uz snimke iz arhiva Europske svemirske agencije, NASA-e i Discoveryja, kao i intervjue sa znanstvenicima, astronautima i renomiranim imenima uključe­nim u projekt Dana asteroida, film dokumentira stanje zemljine planetarne obra­ne i skreće pažnju na pokretanje budućih misija za spas Zemlje od potencijalnog udara asteroida. Dokumentarac pokušava pronaći odgovore na pitanja poput: Može li udar asteroida uništiti čovječanstvo, te imamo li moć da ga zaustavimo?

28.06.2016. 09:37:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh