« Svijet
objavljeno prije 10 godina i 3 mjeseca
HMM ...

Obama zabranio NSA prisluškivanje prijatelja i saveznika

Predsjednik Barack Obama u petak je objavio zabranu prisluškivanja čelnika zemalja koje su bliski prijatelji ili saveznici SAD-a,

Samo deklarativno ili stvarno ograničavanje moći NSA?
Samo deklarativno ili stvarno ograničavanje moći NSA? (Arhiva)
Više o

Barack Obama

,

prisluškivanje i praćenje

,

NSA

,

Edward Snowden

Barack Obama je u cijelom nizu reformi koje su pokrenute nakon što je Edward Snowden otkrio pravu istinu o nevjerojatnim razmjerima globalnog prisluškivanja ograničio aktivnosti NSA, a zadnja na popisu je ograničenje posjedovanja metapodataka, gigantske arhive telefonskih ispisa.

Obama je napravio korake kako bi Amerikance i strance uvjerio da će SAD uzimati u obzir bojazni vezane uz očuvanje privatnosti. Obećao je da se neće prisluškivati bliski američki prijatelji i saveznici, a jedan visoki dužnosnik američke vlade navodi da se radi o nekoliko desetaka svjetskih čelnika

Sve se ovo radi, piše Reuters, kako bi se izgladili narušeni odnosi SAD-a i Njemačke nakon otkrića da je američka Agencija za nacionalnu sigurnost (NSA) prisluškivala kancelarku Angelu Merkel.

'Čelnici nama bliskih zemalja i saveznika zaslužuju znati da ću ih, ako želim imati u uvid u njihovo mišljenje o nekoj stvari, radije nazvati nego pribjeći njihovom nadzoru', dodao je američki predsjednik.

Na listi reformi nalazi se i Obamin prijedlog Kongresu da uspostavi vanjsko tijelo sastavljeno od zagovornika prava na privatnost koje bi bilo zaduženo za tajnovit Sud za protuobavještajni nadzor (FISA). Taj se sud bavi slučajevima terorizma i protivi se Obaminu prijedlogu.

18.01.2014. 08:48:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh