« Biznis
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
nema šale

Obama reže plaće menadžera velikih tvrtki

Prosječna primanja direktora potpomognutih kompanija past će za 90 posto u odnosu na 2007.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Barack Obama

,

smanjenje plaća

,

plaće menadžera

,

sanirane tvrtke

Obamina adminstracija uskoro će narediti najvećim tvrtkama koje je sanirala država da drastično smanje plaće i druga primanja svojih vodećih menadžera, izvijestili su u srijedu The Wall Street Journal i The New York Times u online izdanjima.

Od Kennetha Feinberga, kojeg je Bijela kuća u lipnju imenovala za posebnog savjetnika u ministarstvu financija nadležnog za primanja 'managementa' u saniranim tvrtkama, očekuje se će zahtijevati da sedam najvećih primatelja sredstava za sanaciju smanji ukupna primanja svojih 25 najbolje plaćenih zaposlenika za 50 posto, u prosjeku.

U protekla dva mjeseca, Feinberg je pregledao planove plaća i bonusa kod banke Citigroup, osiguravatelja AIG-a, Bank of America, General Motorsa, Chryslera, GMAC Financiala i Chrysler Financiala.

Prema planu, koji se očekuje da će biti službeno objavljen od strane ministarstva financija sljedeći tjedan, godišnje plaće za direktore u tih sedam tvrtki trebale bi prosječno pasti za 90 posto, u odnosu na njihove plaće iz 2008.

Unutar kontroverznog odjela financijskih proizvoda AIG-a, koji je skoro doveo do kolapsa kompanije, očekuje se da nijedan zaposlenik neće primiti više od 200.000 dolara ukupnih naknada, navodi se u izvješćima.

Wall Street Journal je također izvijestio kako se očekuje da će Feinberg zatražiti niz promjena u upravljanju tih sedam tvrtki - uključujući razdvajanje uloga glavnog izvršnog direktora i predsjednika uprave.

Prošlog je tjedna glavni direktor Bank of America na odlasku Ken Lewis, izjavio kako neće prihvatiti plaću ili bonuse za 2009. godinu.

Banka je objavila da je takva direktorova odluka uslijedila nakon što je to Feinberg "predložio" Lewisu, jer se digla bura oko naznaka da se Lewis sprema otići u mirovinu s paketom od 53 milijuna dolara otpremnine i mirovinskih beneficija.

Iz ministarstva financija, Citigroupa, AIG-a, Bank of America, Chryslera i GM-a u srijedu nisu komentirali izvješća. (hina/metro-portal)

22.10.2009. 07:11:56
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh