« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 11 mjeseci
'KULTURA NEODGOVORNOSTI'

Obama predstavio svoj plan financijske regulacije

Najveći zahvat u financijski regulatorni sustav od Velike depresije 1930-ih nije oduševio financijere, banke i trgovinske udruge

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

SAD

,

Barack Obama

,

FED

,

financije

,

globalna kriza

,

restrukturiranje finacijskog sektora

Predsjednik SAD-a Barack Obama u srijedu je predstavio dugo očekivani plan restrukturiranja propisa i nadzora u financijskom sustavu Sjedinjenih Država, koji bi trebao spriječiti ponavljanje financijskog kolapsa kakav je prouzročio globalnu gospodarsku krizu. Obamin plan uključuje dalekosežne promjene uloga nekih ključnih agencija u smjeru jačanja vladinog nadzora nad financijskim sustavom, zaoštrava mjerila za poslovanje velikih financijskih tvrtki te predviđa stvaranje nove agencije za zaštitu potrošača.

Za financijsku krizu Obama je optužio 'kulturu neodgovornosti' ukorijenjenu od Wall Streeta preko Washingtona do tzv. 'Main Streeta', odnosno malih poduzetnika i radnika. "To je bio neuspjeh cijelog sustava. Odsustvo nadzora prouzročilo je sustavne zloupuporabe", dodao je.

Prema Obaminom planu, čiji veći dio treba odobriti Kongres, široke ovlasti nadzora cijelog financijskog sustava daju se središnjoj banci Federalnim rezervama (FED). Predviđa se i širenje ovlasti ministarstva financija, te osnivanje regulatornog vijeća kojim će predsjedavati ministar financija i koje će zajedno s FED-om nadzirati sustavne rizike. Ministarstvo financija također će zadržati ovlasti da odobrava vladine akcije na spašavanju kompanije kojima prijeti kolaps. Prema Obaminim riječima, regulatori do sada 'od stabala nisu vidjeli šumu', što je rezultiralo time da propast jedne velike tvrtke zaprijeti opstanku mnogih drugih, a učinak se umnožavao.

"Ova kriza nije samo rezultat odluka najmoćnijih u finacijskim tvrtkama, ona je i rezultat odluka običnih Amerikanaca da prihvate kreditne kartice, uzmu stambene kredite i preuzmu druge financijske obveze", Barack Obama

U planu se predviđa i osnivanje nove nadzorne agencija za zaštitu potrošača od prijevarnih ili opasnih hipotekarnih kredita, kreditnih kartica i drugih financijskih proizvoda. Agencija bi imala pravo donositi propise i vršiti inspekcije. Obama je objasnio da će ta agencija donijeti nove propise za hipotekarne kredite kako bi se ukinula loša praksa koja je dovela do krize visokorizičnih hipotekarnih kredita.

Predložen je i nadzor složenih financijskih derivata, koji su bili uzrok ekspanzije visokorizičnog hipotekarnog kreditiranja. Ti će financijski proizvodi biti podvrgnuti novoj regulaciji i transparentnosti. Predviđa se i suradnja s drugim državama radi donošenje strožih i usklađenijih globalnih standarda za financijske tvrtke koje posluju izvan američkih granica.

Mnoge banke i trgovinske udruge izrazile su protivljenje novoj agenciji za zaštitu potrošača, posebno ideji da zabrani financijske proizvode ako utvrdi da su prijevarni ili nepošteni. Forum financijskih servisa, koji okuplja direktore 17 velikih financijskih kuća, smatra da je prijedlog "sveobuhvatan i razuman" te dobar početak dijaloga koji će se u idućih šest mjeseci odvijati u Kongresu, rekao je njegov predsjednik Rob Nichols. "Zabrinuti smo zbog stvaranja još jednog regulatornog tereta i pitamo se kako planiraju plaćanje te agencije", izjavio je Dan Berger, glavni lobist nacionalne kartičarske udruge, koja inače podupire plan reformi.

Predsjednik je rekao kako očekuje da plan novog financijskog regulatornog sustava Kongres prihvati do kraja godine.Očekuje se da će prijedlog izazvati političku bitku na Capitol Hillu, te da će njegovo usvajanje biti dugačak proces. Jedna od spornih točaka na koje su ukazali financijski stručnjaci je ovlast FED-a da traži od velikih financijskih kompanija, uključujući i one koje nisu banke, da drže određeni kapital u obveznoj pričuvi. Jaret Seiberg, politička analitičarka Concept Capital's Washington Research Group, izjavila je kako je prijedlog "gori nego što je financijski sektor očekivao".

Izvor: Hina

17.06.2009. 22:32:45
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh