« Biznis
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
VRATIT ĆETE NAM PARE

Obama predložio novi porez za najveće financijske ustanove

Cilj je nadoknaditi predviđene gubitke od oko 117 milijardi dolara vladinog programa sanacije banaka TARP, inače vrijednog 700 milijardi dolara

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

SAD

,

Barack Obama

,

banke

,

Bijela kuća

,

porez

,

bonusi

,

financijske tvrtke

Obećavajući da će vratiti "svaki novčić koji pripada Amerikancima", predsjednik SAD-a Barack Obama u četvrtak je predložio novi porez za 50 najvećih financijskih ustanova u zemlji, kako bi se nadoknadili predviđeni gubici u vladinom programu sanacije banaka.

"Mi želimo natrag naš novac, i dobit ćemo ga", rekao je Obama u kratkom istupu u Bijeloj kući. "Ako su te kompanije u dovoljno dobroj formi da si mogu priuštiti ogromne bonuse, onda su svakako u dovoljno dobroj formi da mogu vratiti svaki novčić poreznim obveznicima", kazao je.

Obamine oštre riječi uslijedile su usred bure nezadovoljstva u javnosti koju su izazvale velike dobiti i ogromni bonusi u glavnim financijskim tvrtkama na Wall Streetu, koje su uz pomoć novca poreznih obveznika vratile fiskalno zdravlje, dok se većina zemlje i dalje muči s oporavkom. Obama je kazao da su mnoge od financijskih tvrtki vratile državi novac za sanaciju, ali da to nije dovoljno.

"Moja predanost da se Amerikancima vrati svaki novčić samo je pojačana kada vidim izvješća o ogromnim profitima i opscenim bonusima nekih od tih tvrtki koje svoj opstanak duguju Amerikancima, običnim ljudima koji ne zarađuju puno i koji nastavljaju patiti u ovoj recesiji", naglasio je Obama. Novu "Naknadu za odgovornost u financijskoj krizi" tek treba odobriti Kongres. Ona bi pogodila 50 najvećih finacijskih ustanova u SAD-u i donosila oko 9 milijardi dolara godišnje u idućih 10 godina, rekli su dužnosnici administracije.

Naknada bi iznosila 0.15 posto godišnje na pasivu, odnosno dugovanja tvrtki, osim osiguranih depozita, a primjenjivala bi se na banke, osiguravajuće kuće i druge finacijske tvrtke s imovinom od najmanje 50 milijardi dolara.

Cilj je nadoknaditi predviđene gubitke od oko 117 milijardi dolara vladinog programa sanacije banaka TARP, vrijednog 700 milijardi dolara. Oko 60 poste te naknade ubiralo bi se od 10 najvećih financijskih kuća u SAD-a, uključujući Bank of America, Citigroup, Goldman Sachs, JPMorgan Chase i Morgan Stanley. (hina/metro-portal)

14.01.2010. 23:00:18
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh