« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
VRIJEDI POKLONI

Obama od saudijskog kralja dobio brdo skupih darova

Saudijski kralj Abdulah najdarežljiviji je strani sugovornik s kojim se susreo američki predsjednik Barack Obama

Obama i Abdulah
Obama i Abdulah (Getty Images)
Više o

Barack Obama

,

kralj Abdulah

Barack Obama daleko najviše darova dobio je od saudijskog kralja Abdulah, otkriva službena lista protokolarnih darova koje je 2009. primio američki predsjednik i njegova supruga Michelle.

Kralj Abdulah (86), koji se trenutno nalazi na liječenju u SAD-u, darovao je Obami "pustinjski dekor na mramornom stolu s minijaturnim figuricama pozlaćenih palmi i deva" vrijedan 34.500 dolara (191 tisuću kuna), kao i biserni nakit za Michelle Obamu vrijedan više od 145.000 dolara (803 tisuće kuna). Obamine kćeri Malia i Sasha dobile su darove vrijedne 42.800 kuna, a osoblje Bijele kuće poklone u vrijednosti od ukupno 600 tisuća kuna.

Vrlo vrijedan poklon Michelle Obama dobila je i od prve dame Gane, Ernestine Naadu Mills, ručni sat optočen 18-karatnim zlatom i dijamantima vrijedan 266 tisuća kuna.

Treći najdarežljiviji bio je talijanski premijer Silvio Berlusconi koji je američkom predsjedničkom bračnom paru poklonio kristalni stol, zlatni sat i stakleni ornament u ukupnoj vrijednosti 149 tisuća kuna. Za usporedbu, kraljica Elizabeta II. poklonila im je svoju uramljenu fotografiju vrijednu četiri tisuće kuna.

Po zakonu, svi protokolarni pokloni koje dobije američki predsjednik i njegova obitelj smještaju se američki nacionalni arhiv.

19.01.2011. 12:48:06
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh