« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
spasitelj amerike

Obama obilježio Dan rada i pozvao na reformu zdravstva

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Barack Obama

,

američka reforma zdravstva

,

Dan rada

,

Richard Trumka

,

AFL-CIO

Američki predsjednik Barack Obama obilježio je danas praznik Dan rada, govorom koji je održao na godišnjem pikniku Američke federacije radničkih sidikata u Cincinnatiju, u saveznoj državi Ohio.

U energičnom govoru, nalik na one iz predizborne kampanje, Obama je rekao da se SAD još suočava s gospodarskom krizom, ali je obećao da će u suradnji s poslodavcima i sindikatima stvari krenuti na bolje.

Odajući priznanje sindikatima za današnja prava radnika kao što su plaćeni odmor, minimalna nadnica i socijalno osiguranje, Obama je pozvao sindikate da mu pomognu u borbi za reformu zdravstvenog osiguranja, kako bi zdravstvena skrb postala dostupna siromašnijim društvenim slojevima u Americi.

- Pamtimo da prava i beneficije koje uživamo danas nisu samo tako dodijeljene američkim radnicima. Za njih se trebalo boriti... Svaki Amerikanac duguje nešto američkom radničkom pokretu, čak i ako nije član sindikata - rekao je demokrat Obama, često prekidan uzvicima odobravanja i pljeskom.

Poručio je Kongresu, na čijoj će zajedničkoj sjednici u srijedu navečer održati govor o reformi zdravstva, kako je vrijeme za raspravu o zdravstvu isteklo, te da treba donositi odluke.

Protivnike reforme zdravstva optužio je da se služe neistinama i širenjem straha, posebno među umirovljenicima, da će u reformi ostati bez osiguranja.

Opisao je kako bi zdravstveni sustav u SAD izgledao u budućnosti bez reforme, s nastavkom sadašnjih trendova.

- Znamo kako izgleda budućnost: osiguravajuće kuće povećavaju dobit diskriminirajući ljude zbog postojanja prethodnih okolnosti, uskraćujući vam ili prekidajući osiguranje kada se razbolite - rekao je aludirajući na praksu osiguravajućih kuća u SAD-u da pojavu bolesti kod korisnika pripišu okolnostima prije sklapanja osiguranja i odbiju pokriti troškove liječenja.

Upozorio je da cijene premije zdravstvenog osiguranja rastu tri puta brže od plaća, da mnoge obitelji proglašavaju privatni stečaj suočene s plaćanjem troškova bolničkog liječenja, te da 14.000 Amerikanaca svakodnevno gubi zdravstveno osiguranje.

Richard Trumka, vjerojatni idući predsjednik nacionalne sindikalne federacije AFL-CIO, izjavio je da reforma mora sadržavati tri obvezna elementa - opciju javnog zdravstvenog osiguranja, obvezu poslodavaca da osiguraju zaposlenike i neoporezive zdravstvene beneficije.

Govoreći o stanju gospodarstva, Obama kaže kako je oporavak na dobrom putu, ali je ukazao na činjenicu da se Dan rada obilježava uz rekordnu nezaposlenost u posljednjih 26 godina, od 9,7 posto. Ustvrdio je, međutim, da postoje naznake ublažavanja lošeg stanja na tržištu rada, jer je u srpnju i kolovozu zabilježen manji broj otpuštenih nego mjesec ranije.

(Hina/Metro)

08.09.2009. 00:23:35
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh