« Svijet
objavljeno prije 14 godina
NAKON ZAHLAĐENJA

Obama i Netanyahu u Bijeloj kući o mirovnim pregovorima

Glavna tema razgovora Baracka Obame i Benjamina Netanyahua bit će bliskoistočni mirovni proces, ali i Iran i pitanja nacionalne sigurnosti

Obama Netanyahu
Obama Netanyahu (Getty Images)
Više o

Barack Obama

,

pojas Gaze

,

Benjamin Netanyahu

,

Izrael SAD

Američki predsjednik Barack Obama i izraelski premijer Benjamin Netanyahu sastali su se u Bijeloj kući. Glavne teme razgovora su američko-izraelski odnosi i napredak u posrednim mirovnim pregovorima Izraela i Palestine.

Dan Shapiro, direktor za Bliski istok u Vijeću za nacionalnu sigurnost (NSC), izjavio je da se na dnevnom redu sastanka nalaze i stanje u Pojasu Gaze, Iran te druga pitanja regionalne sigurnosti.

"Imamo jako puno posla za napraviti zajedno s našim izraelskim partnerima i radujemo se sastanku", dodao je Shapiro.

>> Izrael najavio nastavak gradnje na okupiranoj Zapadnoj obali

Optimistički ton Bijele kuće označava promjenu u odnosu na zahlađenje odnosa iz ožujka, nakon sastanka s Obama - Netanyahu, održanog nakon što je Izrael objavio nastavak gradnje u arapskom, istočnom Jeruzalemu.

Zaokret bi trebao ublažiti zabrinutost demokratskih kandidata za kongresne izbore u studenom, jer oporbeni republikanci zahlađenje s Izraelom u kampanji koriste kao dokaz Obamine neuspješne vanjke politike, nastojeći privući židovske birače, tradicionalno naklonjene Demokratskoj stranci.

Netanyahu će se sastati i s državnom tajnicom Hillary Clinton te ministrom obrane Robertom Gatesom. Za srijedu ujutro zakazan je njegov sastanak s potpredsjednikom Joe Bidenom, prije nego otputuje u New York. (hina/metro-portal)

06.07.2010. 19:33:54
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh