« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 3 mjeseca
NE ODUSTAJE

Obama: Ako treba i silom protiv iranskog nuklearnog programa

Predsjednik je jasno podsjetio da se "razmatraju sva moguća rješenja" pa i "vojna akcija" kako bi se Iran onemogućio da proizvede atomsko oružje

Fotografija vijesti
Više o

Barack Obama

,

Iran nuklearni program

,

Iran SAD

Unatoč tomu što smatra kako se previše govori o ratu s Teheranom i da je diplomacija najbolje rješenje, američki predsjednik Barack Obama jučer je ponovio da upotreba sile kako bi se zaustavio iranski nuklearni program nije isključena, prenosi Hina.

"Previše se govori o ratu" s Iranom, kazao je američki predsjednik u govoru pred najvećim proizraelskim lobijem u Sjedinjenim Državama, AIPAC-om, smjerajući pritom na prikrivene prijetnje Izraela da jednostrano napadne Iran.

"Zadnjih tjedana takve su rasprave samo išle na ruku iranskom režimu tako što su potaknule rast cijene nafte o kojemu ovisi financiranje njegova nuklearnog programa", dodao je američki predsjednik.

Dan uoči važnog susreta s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom, Obama je pozvao Teheran da izabere diplomatski put u rješavanju te krize, istaknuvši da je Iran "pod najjačim pritiskom dosad" zbog sankcija koje su mu uveli SAD i njegovi partneri.

"Čvrsto vjerujem da još ima prostora za diplomaciju - praćenu stanovitim pritiskom - radi rješavanja te krize. SAD i Izrael zajedno tvrde da Iran još nema atomsko oružje i budno motrimo njihov program", dodao je.

No američki predsjednik je jasno podsjetio da se "razmatraju sva moguća rješenja" pa i "vojna akcija" kako bi se Iran onemogućio da proizvede atomsko oružje. "Kao što sam već jasno rekao tijekom mog mandata, neću oklijevati u uporabi sile kako bi zaštitio SAD i njegove interese", istaknuo je.

Obama kojeg njegovi republikanski protivnici redovito kritiziraju zbog nedovoljne potpore židovskoj državi, naglasio je da "podupire Izrael u presudnim trenucima".

"U zadnje tri godine, kao američki predsjednik, ispunio sam obećanja prema izraelskoj državi. U svakom presudnom trenutku i na svakom raskrižju puta bili smo tu za Izrael", kazao je.

Izraelskog predsjednika Shimona Peresa, koji je prije njega govorio pred AIPAC-om, Obama je odlikovao Predsjedničkom medaljom slobode.

05.03.2012. 07:37:25
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh