« Biznis
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
ILEGALNA PRODAJA

Obala Bjelokosti prednjači po izvozu "krvavih dijamanata"

Zadnjih su se godina dijamanti vrijedni desetke i stotine milijuna dolara tajno iznosili iz zemlje na temelju lažnih potvrda o podrijetlu robe

Dijamanti
Dijamanti (Shutterstock)
Više o

Obala Bjelokosti

,

Afrika

,

proces kimberley

,

krvavi dijamanti

,

Boaz Hirsch

Obala Bjelokosti postala je glavna svjetska izvoznica "krvavih dijamanta" i moguće je da se njihovom ilegalnom prodajom počne financirati jedan od dvojice suprotstavljenih pretendenata za predsjednika, upozorio je Boaz Hirsch iz procesa Kimberley, sustava kojemu je zadaća spriječiti takvu rabotu. "Jedini dijamanti koji se danas smatraju 'krvavim dijamantima' potječu iz Obale Bjelokosti", rekao je za AFP Hirsch, predsjednik organizacije zadužene da spriječi ilegalnu prodaju sirovih dijamanata kojima se financiraju oružani sukobi, napose u Africi.

Zadnjih su se godina dijamanti vrijedni desetke i stotine milijuna dolara tajno iznosili iz zemlje na temelju lažnih potvrda o podrijetlu robe. Stoga su Ujedinjeni narodi 2005. nametnuli embargo na izvoz dijamanata iz Obale Bjelokosti kako bi spriječili da se tim novcem financira nekad pobunjenički pokret sa sjevera zemlje koji je 2002. izveo neuspjeli državni udar protiv predsjednika Laurenta Gbagboa. Danas je Obala Bjelokosti u krizi pošto je na predsjedničkim izborima 28. studenoga najviše glasova dobio Alassane Ouattara. Njegovu pobjedu priznaje međunarodna zajednica, no tvrdoglavo odbijanje predsjednika Laurenta Gbagboa da prizna poraz i preda vlast izazvalo je nasilje i dovelo zemlju na rub sukoba.

"Proces Kimberley mora osigurati da se bjelokosnim dijamantima ne financira ni jedan od dvaju tabora", rekao je Hirsch. Međunarodni režim certifikata o podrijetlu, nazvan po južnoafričkom gradu gdje je proces pokrenut 2000., podupiru Ujedinjeni narodi i 75 zemalja. Od 2003. postoji sustav potvrda o podrijetlu, uz niz kontrola i praćenja puta dijamanata od rudnika u kojem je iskopan do radionica za brušenje. Kad je Obala Bjelokosti bila podijeljena između pobunjenika koji su nadzirali sjever zemlje te snaga lojalnih Gbagbou, države Burkina Faso, Gvineja, Liberija i Mali "nisu mogle ili nisu htjele" provoditi UN-ov embargo, rekao je Hirsch.

Stanje je danas nešto bolje i manje je ilegalnog izvoza jer susjedne zemlje bolje surađuju, dodao je. Posao nadzora je vrlo zahtjevan jer je potrebno učiniti "geološki otisak", neku vrstu genetske karte dragulja za svaki kamen koji se izvozi iz Sijera Leonea ili Liberije. Za taj posao potrebni su geolozi koji pomažu vladi u nadzoru izvoza dijamanata. Koliko je to osjetljiva zadaća, pokazuje primjer Zimbabvea kojemu je ove godine dopušteno da ponovno počne izvoziti dijamante, no dopusnica mu je ponovo uskraćena u kolovozu. Proces Kimberley obuhvaća zemlje koje proizvedu 99 posto svih sirovih dijamanta u svijetu. Kad je sustav bio pokrenut, krvavi dijamanti sudjelovali su s 15 posto u ukupno proizvedenim dijamantima svijetu, a danas ih je manje od jedan posto. U 2009. bilo je izdano 40.000 potvrda za 370 milijuna karata. (hina/metro-portal)

28.12.2010. 18:02:13
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh