« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina i 7 mjeseci
NEK' POČNE SHOW!

O početku suđenja Sanaderu odlučuje se sutra

Sudac Tudurić odlučit će o datumu suđenja po optužnici koja ga tereti za dobivanje mita od Hypo banke

Sanader pri uhićenju u Salzburgu
Više o

Ivo Sanader

,

afera Hypo

,

suđenje Sanaderu

,

Ivan Tudurić

Početak prvog suđenja Sanaderu može se, kako je nedavno izvijestio sud, očekivati krajem listopada ili početkom studenoga. Sutra će pak obrana bivšeg premijera Ive Sanadera na pripremnom ročištu uoči početka suđenja u slučaju navodnog uzimanja provizije od Hypo banke predložiti da se ispita desetak svjedoka koje USKOK nije ispitao u višemjesečnoj istrazi piše Hina. 

"Obrana će također zatražiti da sud zatraži određenu dokumentaciju koje nema u spisu", najavila je Jadranka Sloković iz Sanderova braniteljskog tima.

Sanderova odvjetnica rekla je uoči sutrašnjega pripremnog ročišta na zagrebačkome Županijskom sudu kako se nada da će raspravno vijeće sa sucem Ivanom Turudićem na čelu prihvatiti barem dio njihovih dokaznih prijedloga.

Drugi Sanaderov branitelj Goran Suić rekao je da će se bivši premijer pojaviti na ročištu zatvorenom za javnost na kojem bi sudac Turudić trebao odlučiti o datumu početka prvog suđenja Sanaderu te o svjedocima i drugim dokazima koji će se pojaviti na glavnoj raspravi.

Očekuje se da će se Sanader ponovno očitovati o optužnici koja ga tereti da je 1994. i 1995. kao zamjenik tadašnjega ministra vanjskih poslova Mate Granića primio 3,6 milijuna kuna provizije od zajma koji je austrijska Hypo banka sredinom 90-ih odobrila Hrvatskoj. Sanader je pred optužnim vijećem koje je potvrdilo optužnicu "s gnušanjem" odbacio optužbu da je ratni profiter te je dodao da se u vrijeme navodnog uzimanja provizije borio za Hrvatsku i da je imao čin pukovnika.

Prva optužnica protiv Sanadera ujedno je i prva u kojoj se nedjelo zloporabe položaja i ovlasti povezuje sa Zakonom o nezastarijevanju kaznenih djela ratnog profiterstva pretvorbe i privatizacije, što je kao pravno načelo godinu prije uneseno i u Ustav.

Sud bi 18. listopada trebao ponovno odlučivati o određivanju istražnog zatvora u kojemu je Sanader od 18. srpnja, kada je izručen iz Austrije. Njegovi branitelji najavili su da će nakon toga, ovisno o sudskoj odluci, odlučiti o mogućem zahtjevu da se bivšeg premijera pusti iz zatvora uz višemilijunsku jamčevinu.


13.10.2011. 18:39:49
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh