« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina
NETRANSPARENTNOST

O čemu Vlada raspravlja na zatvorenim sjednicama?

VIDEO - GONG je tražio objavu točaka dnevnog reda sjednica nakon čega ih je Vlada izglasala tajnima

Suzana Jasic Gong
Suzana Jasic Gong (Boris Arbanas / CROPIX /Infopunkt)
Više o

GONG

,

Suzana Jašić

,

transparentnost Vlade

,

zamrzavanje potrošnje

,

bizarne činjenice

Drugi godišnji Izvještaj GONG-a pokazuje kako nema značajnijih promjena u transparentnosti rada obiju Vlada u odnosu na 2008. godinu kad je udruga GONG ocijenila da se Vlada nije držala načela transparentnosti.

"Osnovni preduvjet za povećanje povjerenja građana u rad tijela javne vlasti i njihovo efikasno djelovanje, pa tako i u rad Vlade, je transparentnost njihova rada", rekao predstavnik GONG-a Dragan Zelić te dodao kako su u protekloj godini javne sjednice bile pravilo, a ne izuzetak.

Problem i dalje predstavlja način raspolaganja sredstvima proračunske zalihe državnog proračuna pri čemu podaci govore da je Vlada Jadranke Kosor dodijelila više sredstava proračunskih zaliha nego Vlada Ive Sanadera.

"Na zatvorenim sjednicama se ne zna što je Vlada raspravljala", rekao je Zelić

GONG je tražio objavu točaka dnevnog reda sjednica nakon čega ih je Vlada izglasala tajnima:

GONG je analizirao izvješća o korištenju sredstava proračunske zalihe državnog proračuna te je utvrđeno kako je Vlada dodjeljivala različite iznose i pojedinim županijama, gradovima i općinama, uglavnom za financiranje nepredviđenih rashoda i osiguravanje neophodnih funkcija iz njenog djelokruga. Vlada je u najvećem dijelu dodjeljivala sredstva općinama, gradovima i županijama u kojima su na vlasti stranke iz sadašnje vladajuće koalicije.

"Zalažemo se da se točke dnevnog reda objave par dana prije, te da se u izmjenama Zakona o pravu pristupa informacijama uvede povjerenik za informacije", rekla je prestavnica GONG-a Suzana Jašić.

Na kraju je zaključila kako Vlada ne vlada transparentno, a to nije praksa iz demokratskog svijeta gdje građani imaju pravo na informacije.

09.06.2010. 13:13:43
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh