« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 2 mjeseca
INSTITUT ZA RAZVOJ OBRAZOVANJA:

Nužna je korjenita reforma sustava studentske potpore

IRO podupire studentsku akciju kao nedvojbeno legitiman i demokratičan oblik zagovaranja javnih politika.

(www.iro.hr)
Više o

Institut za razvoj obrazovanja

,

besplatno obrazovanje

,

Nezavisna incijativa za pravo na besplatno obrazovanje

,

IRO

Institut za razvoj obrazovanja (IRO) u današnjem je priopćenju podupro akciju Nezavisne studentske inicijative za pravo na besplatno obrazovanje, ali i upozorio da besplatno visoko obrazovanje samo po sebi neće ukloniti financijske prepreke u visokom obrazovanju bez korjenite reforme sustava studentske potpore.

IRO, kao nevladina i neprofitna organizacija koja zagovara jednakost pristupa visokom obrazovanja za sve društvene skupine u Hrvatskoj, podupire akciju Nezavisne studentske inicijative za pravo na besplatno obrazovanje kao nedvojbeno legitiman i demokratičan oblik zagovaranja javnih politika kojemu je cilj poštovanje ljudskog prava na visoko obrazovanje u Hrvatskoj.

"Međutim, upozoravamo da besplatno visoko obrazovanje samo po sebi neće ukloniti financijske prepreke u visokom obrazovanju bez korjenite reforme sustava studentske potpore, te da ono ne može utjecati na promjenu socijalne strukture studentskog tijela bez koordiniranog djelovanja u nizu drugih područja, uključujući i u srednjem i osnovnom obrazovanju", stoji, među ostalim, u priopćenju Instituta.

IRO zato Nezavisnoj studentskoj inicijativi predlaže da - umjesto traženja ad hoc promjene zakona - od mjerodavnih institucija zahtijeva ozbiljnu predanost na razini države integriranom pristupu rješavanja tih problema "putem provođenja studija i istraživanja, evaluiranja trenutačnog sustava financiranja visokog obrazovanja te organiziranjem širih konzultacija i rasprava sa studentima, predstavnicima državnih i visokoškolskih institucija i sa stručnjacima različitih interesnih skupina".

Osvrt Instituta za razvoj obrazovanja vezan za studentske blokade na hrvatskim visokim učilištima može se pročitati u članku Osigurava li besplatno obrazovanje jednak pristup obrazovanju? (hina/metro-portal)

29.04.2009. 19:19:35
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh