« Film
objavljeno prije 6 godina i 5 mjeseci
KRATKE SLIKE

Nuklearne obitelji i Hana Jušić u MM centru

Nakon projekcije filmska kritičarka Višnja Vukašinović razgovara s Hanom Jušić, jednom od najistaknutijih i najnagrađivanijih hrvatskih redateljica mlađe generacije

Kratke slike uz razgovor
Kratke slike uz razgovor (Kultura promjene)
Više o

MM centar

,

Kratke slike

,

Hana Jušić

Nuklearna je obitelj bila i ostala jezgra našega društva i primarni poligon pripreme za stupanje u svekolike socijalne interakcije. 4 domaća kratkometražna filma koje prikazujemo 30. studenoga u 19:30 u MM centru na Kratkim slikama pitaju se: Koliko je radioaktivna naša obiteljska jezgra i padaju li jabuke ravno ispod stabla s kojega su izrasle.

O ovim i drugim temama, nakon projekcije filmska kritičarka Višnja Vukašinović razgovara s Hanom Jušić, jednom od najistaknutijih i najnagrađivanijih hrvatskih redateljica mlađe generacije.  

Zadatost obiteljske dinamike lako i često isklizava u prostore klaustrofobije, manipulacije i pasivne agresije kojima uključeni igrači učvršćuju pozicije koje su im dodijeljene i potvrđuju svoj obiteljski identitet, koliko god ono bio patološki postavljen.

U remek-djelu Od 3 do 22 Kreše Golika, prvoga domaćega redatelja čiji je opus bio izrazito fokusiran na obiteljske anomalije i malograđansko licemjerje, razotkriva se radioaktivan utjecaj patrijarhata na život mlade žene, dok u novijem dokumentarnom klasiku Dvoboj Zrinke Matijević, opservacijskom metodom ulazimo u prostor manipulacije i ucjene koji karakterizira odnos roditelj-dijete.

Program zaokružuju filmovi Danijel Da je Kuća dobra i vuk bi je imao Hane Jušić, autorice koja neumoljivo secira patološke dimenzije obiteljskoga čopora, s naglaskom na iščašenoj seksualnoj dinamici zatvorenika iz nuklearne tradicijske ćelije.

Kratke slike su projekt posvećen inovativnim filmskim strujanjima, prateći tokove suvremene produkcije, ali i klasičnih ostvarenja koja su ostavila neizbrisiv trag na različite svjetske kinematografije. Program 30.11. dio je programske cjeline Runda kratkog fokusirane na hrvatski kratkometražni film.

Ulaz besplatan. Više informacija  potražite na http://mmcentar.sczg.hr/.

29.11.2017. 10:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh